Trybunał Praw Człowieka w Strassburgu

• Autor wątku Autor wątku karen223344
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karen223344

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam kilka pytań dotyczących Trybunału Praw Człowieka w Strassburgu:

-jaki jest dokładny adres tej placówki??

-sprawa dotyczy holenderskiego kraju z którą chciałabym się odwołać-lecz jestem polką i chciałabym opisać odwołanie w języku polskim(ja zamieszkuje tam ale obywatelstwo mam polskie)-czy mogę po polsku?

-czy wogóle mogę pisać odwołanie do Trybunału Praw Człowieka w dowolnym języku-czy tylko w angielskim???

-jakie powinnam przedstawić dokumenty??

-czy jest może jakiś gotowy formularz aby go uzupełnić pisząc to odwołanie??

Bardzo bym prosiła o podpowiedź -dziekuje bardzo :):)

karen223344 napisał:
Mam kilka pytań dotyczących Trybunału Praw Człowieka w Strassburgu:

-jaki jest dokładny adres tej placówki??

-sprawa dotyczy holenderskiego kraju z którą chciałabym się odwołać-lecz jestem polką i chciałabym opisać odwołanie w języku polskim(ja zamieszkuje tam ale obywatelstwo mam polskie)-czy mogę po polsku?

-czy wogóle mogę pisać odwołanie do Trybunału Praw Człowieka w dowolnym języku-czy tylko w angielskim???

-jakie powinnam przedstawić dokumenty??

-czy jest może jakiś gotowy formularz aby go uzupełnić pisząc to odwołanie??

Bardzo bym prosiła o podpowiedź -dziekuje bardzo :):)

Po pierwsze musisz wykorzystac droge sadowa w Polsce czyli skierowac sprawe do sadu i przejsc przez wszystkie instancje np. Sad Rejonowy, Sad Okregowy
Dalej jezeli uznasz wyrok sadu ostatniej instancji za niesatysfakcjonujacy dla ciebie, masz 6 miesiecy od daty otrzymania wyroku na zlozenie skargi do Strassbura.
Po trzecie do skargi musisz dolaczyc wszystkie wyroki sadow krajowych, decyzje oraz mozliwie inne dokumenty.

W necie znajdziesz gotowe druki skargi do wypelnienia. Robisz to w j. polskim. Mozesz skorzystac (nawet wskazane) z pomocy prawnika.

Powrót