trzecia awaria telewizora

• Autor wątku Autor wątku hipahipa12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hipahipa12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

W grudniu 2014 roku kupiłam telewizor. W lutym 2016 roku została zgłoszona reklamacja na niedziałające podświetlenie, sytuacja powtórzyła się w sierpniu 2016 roku. W obu sytuacjach awaria została usunięta.
Dzisiaj czyli kwiecień 2017 (4 miesiące po gwarancji) podswietlanie w telewizorze znowu wysiadło.
Mam pytanie czy jest jakiś sposób na reklamację tego telewizora. Minęło dopiero 8 miesięcy od ostatniej naprawy. A w ciągu roku usterka była dwa razy naprawiana i pojawiła się poraz trzeci.
Czy można to uznać jako produkt wadliwy już w chwili zakupu?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie

Marcin_Rejonowy napisał:
Reklamacja z tytułu rękojmi czy gwarancji ?
Wydaje mi się ze gwarancja bo było zgłaszane bezpośrednio do serwisu producenta.

hipahipa12 napisał:
czy jest jakiś sposób na reklamację tego telewizora
Czy możesz odtworzyć i podać dokładne daty tych reklamacji? - chodzi o ustalenie łącznego czasu pobytu telewizora w serwisie

cedwah napisał:
Czy możesz odtworzyć i podać dokładne daty tych reklamacji? - chodzi o ustalenie łącznego czasu pobytu telewizora w serwisie
Już to liczyłam i od momentu zabrania z domu do zwrotu mijalo około 7 dni więc nie uzbiera się tego dużo.

cedwah napisał:
Policz możliwie dokładnie albo podaj daty od-do
Podam jak do domu wrócę. Tylko pytanie to ma być od daty kiedy przyjechał ktoś po telewizor czy od daty zgłoszenia awarii?

cedwah napisał:
Pierwsza 11-18.02.2016
Druga 24-29.08.2016.
Potem była mniejsza awaria innej rzeczy 26-29.09.2016 ale tutaj serwisant naprawił to w domu.

Przykro mi, ale wygląda na to, że jedyna możliwość to odpłatna naprawa.

cedwah napisał:
Przykro mi, ale wygląda na to, że jedyna możliwość to odpłatna naprawa.
Tak też myślałam. Miałam jednak nadzieję ze jest jakiś przepis regulujący takie sytuacje. Bo ja rozumiem że mam dwa lata gwarancji. Ale ten telewizor ma ewidentnie wadę jeżeli trzeci raz jest taka sama usterka.
No trudno.
Bardzo dziękuję za pomoc.

Do Twojej umowy ma zastosowanie poprzednia ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. "o sprzedaży konsumenckiej", której przepisy przewidywały 2-letni termin odpowiedzialności sprzedawcy. Ujawniona wadę należało zgłosić w terminie 2 m-cy. Zawiadomienie sprzedawcy o niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową przerywało bieg przedawnienia na czas naprawy, ale w tym przypadku to za mało żeby termin zachować do dziś.

A czy ta naprawa może podpadać pod wymianę pojedynczej części w towarze reklamowanym?Bo wtedy ten czas biegnie od nowa-po wymianie tej części (tylko dla tej części wymienionej).

Sugerowałem się , że gdyby podczas naprawy ta reklamowana część została podczas naprawy zastąpiona nową ,wtedy:
"W przypadku wymiany pojedynczej części należącej do reklamowanego towaru czas gwarancji biegnie od nowa w odniesieniu do tej części... ",
http://https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/gwarancja/
ale musiałby być wpis do protokołu odbioru po naprawie że tak się stało.

Ostatnia edycja:
Powrót