Trzecia strona postępowania?

• Autor wątku Autor wątku amato
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amato

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Serdecznie.

Proszę o odpowiedź na pytania dotyczące względów proceduralnych postępowania.
Zaskarżyłem decyzję SKO do WSA. Chodzi o względy proceduralne związane z k.p.a. Na skargę odpowiedziało SKO, a niedawno ku mojemu zdziwieniu inwestor ( decyzja dotyczyła obiektu budowlanego ). Czy inwestor ma prawo składać pisma w swoim imieniu broniąc SKO i podważając moje stanowisko?
Sąd nie powinien odrzucić wniosków i argumentacji inwestora, jeżeli problem nie dotyczy samej budowy, tylko procedur zawartych w k.p.a.?

Ostatnia edycja:
Rozdział 2

Strony i uczestnicy postępowania

art. 32
W postępowaniu w sprawie sądowoadministracyjnej stronami są skarżący oraz organ, którego działanie, bezczynność lub przewlekle prowadzenie postępowania jest przedmiotem skargi. inne wersje

art. 33
§ 1. Osoba, która brała udział w postępowaniu administracyjnym, a nie wniosła skargi, jeżeli wynik postępowania sądowego dotyczy jej interesu prawnego, jest uczestnikiem tego postępowania na prawach strony.

§ 2. Udział w charakterze uczestnika może zgłosić również osoba, która nie brała udziału w postępowaniu administracyjnym, jeżeli wynik tego postępowania dotyczy jej interesu prawnego, a także organizacja społeczna, o której mowa w art. 25 § 4, w sprawach innych osób, jeżeli sprawa dotyczy zakresu jej statutowej działalności. Na postanowienie o odmowie dopuszczenia do udziału w sprawie przysługuje zażalenie.

Witam
Bardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź.

Powrót