Trzecia umowa o pracę

• Autor wątku Autor wątku Juzef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Juzef

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam
Sprawa nie dotyczy mnie osobiście, ale dla uproszczenia będę się wypowiadał w 1.os. Otóż jest sprawa taka: zatrudniony od prawie roku. Pierwsza umowa: okres próbny, bodajże miesiąc niecaly. Druga: pół roku, Trzecia, chyba powinna być na czas nieokreślony z tego o ile rozumiem. Tylko że pracodawca nie trzyma terminów w tej kwestii. Pierwszą umowę zapodał w terminie, drugą - po 2 miesiącach, trzeciej - nadal nie widać, mimo że powinna być jakieś 3 miesiące temu.
Jak więc w takiej sytuacji wygląda sprawa od strony formalnej, jeżeli pracuje, a nie ma trzeciej umowy, i jakie działania można powziąć? Pracodawcy mimo nagabywania nie spieszy sie z dostarczeniem umowy...
Mam nadzieję że własciwie sie wyraziłem. Wszelka pomoc mile widziana.
Z poważaniem
Juzef

Trzecia umowa będzie równoznaczna z umową zawartą na czas nieokreślony, jeśli wcześniej zawarto już 2 umowy na czas określony, przy czym przerwa miedzy rozwiązaniem poprzedniej, a nawiązaniem kolejnej nie moze przekroczyć 1 miesiaca (art. 25 z indeksem 1 kp).

Dodam tylko, że do umów zawieranych na czas określony nie wlicza się umowy zawartej na okres próbny.

Reasumując - w tym przypadku będzie to dopiero druga umowa zwarta na czas określony.
Natomiast niedopuszczalne jest niepotwierdzanie na piśmie zawartych umów jeszcze przed dopuszczeniem do pracy.
Pracodawca popełnia wykroczenie z art. 281. pkt 2 kp. Zagrożone to jest karą grzywny.

No dobra... Więc to taka sprawa. W takim razie gdzie można donieść w takiej sprawie?:D

Okej, dziękuję bardzo za pomoc 8)
EDIT:
Teraz wypada mi odkopać nieco temat... otóż co w powyższym przypadku należy począć, jeśli nastaje konieczność złożenia wypowiedzenia, a nie ma umowy? Jeśli dobrze wyczytałem z innych tematów - do PIP'u?

Wypowiedzenie należy złożyć u pracodawcy. Ponieważ przy niespisaniu umowy sąd zazwyczaj orzeka, że umowa została zawarta na czas nieokreślony, okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, ze skutkiem na ostatni dzień miesiąca. Jeśli zatem wypowiedzenie zostanie złożone w lipcu, umowa ulegnie rozwiązaniu z dniem 31.08.2007.

Hm, więc to tak.,. cóż, to może jeszcze złożę interpelację w kwestii porozumienia stron. Czego potrzeba by ten wariant zastosować - jakiejś udokumentowanej przyczyny czy tylko porozumienia obu stron, jak nazwa wskazuje...?

Jak nazwa wskazuje :) porozumienia obu stron czyli zarówno zgody pracodawcy i pracownika. Pracownik nie musi podawać powodu rozwiązywania umowy ani w przypadku porozumienia stron ani w przypadku wypowiedzenia.

Aha, dziękuję za oświecenie. :)

Powrót