Trzy miesiące zatrudnienia po stażu

• Autor wątku Autor wątku jatojatoja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jatojatoja

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam, niedługo kończy mi się półroczny staż i po nim pracodawca jest zobowiązany zatrudnić mnie na okres trzech miesięcy.
Tu mam kilka pytań:

1. Czy urlop będzie przysługiwał mi na prawach UP czyli 2 dni za 30 dni pracy tak jak do tej pory? Czy może urlopy będę dostawał na zasadach pracodawcy/umowy o pracę?

2. Czy wszelkie formalności pracodawca załatwia z UP (bo rozumiem, że pewnie będę podpisywał inną umowę; tym razem z pracodawcą) czy ze mną osobiście?

3. Czy będąc zatrudnionym, w ciągu tych trzech miesięcy, mogę otworzyć działalność gospodarczą tak samo jakbym był zatrudniony na zwykłym etacie?

4. I tak trochę z innej beczki: czy istnieją jakieś dofinansowania do DG dla osób zatrudnionych na umowę o pracę?

1. Urlop będzie przysługiwał ma podstawie Kodeksu pracy, jeśli zatrudnienie będzie w ramach umowy o pracę. Przepisy urzędu pracy przestaną obowiązywać, utracisz status osoby bezrobotnej.
2. Jakie formalność? Umowę podpisuje z Tobą. Ze stażu Ty musisz się rozliczyć.
3. Tak, możesz.
4. Na ogół projekty kierowane są do bezrobotnych - oczywiście chodzi o projekty poza urzędem pracy.

Dostałem umowę zlecenie, czy na takiej umowie też można prowadzić działalność? Jeśli tak to pewnie trzeba opłacać pełne składki?

Na umowie mam niesprecyzowane czy jest to pensja brutto czy netto. Jak się interpretuje takie przypadki?

Jesli zakres zlecenia jest zupelnie inny od pkd dzialalnosci to nie widze problemu, czyli bedziesz robic cos zupelnie innego

Powrót