TU nie chce przyjąć wypowiedzenia umowy

• Autor wątku Autor wątku krzysiek 1976
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiek 1976

Użytkownik
Odpowiedzi
205
Witam w dniu 30.04.2019 zakupiłem samochod od handlarza. Handlarz ubezpieczyl samochod 25.04.2019
W TU na 4 raty po 136zł. Jeździłem na ubezpieczeniu
handlarza i nie robiłem nic i czekałem na zapłatę 2 raty która przypadła na 01.08.2019. Ale w połowie czerwca przyszło żądanie zapłaty od TU na kwotę 964 zł
Zwiększyli kwotę sami.
19.06.2019 wypowiedziałem TU umowę ale oni cały czas przesyłają mi papiery że mam zapłacić kwotę za cały rok 810zł. Kwota 810 wynika z papierów że potrącili
Z kwoty 964 pierwsza ratę 136 którą zapłacił jeszcze handlarz.
Moje pytanie brzmi co w takiej sytuacji mam robić
bo już ubezpieczyłem auto w TU a TU nie przyjmuje wypowiedzenia umowy?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
a skąd wiesz, że nie przyjęli wypowiedzenia? Masz potwierdzenia przyjęcia/odbioru wypowiedzenia umowy? Dostałeś pismo o odmowie wypowiedzenia umowy?
Od 30.04.2019 do 19.06.2019 byłeś właścicielem tej polisy. Ubezpieczyciel ma prawo przeliczyć na nowo kwotę polisy i rat dostosowując ją do nowego właściciela. Jeżeli masz gorszą historię od poprzedniego właściciela to składka faktycznie może wzrosnąć o kilkaset zł.
Zapytaj ubezpieczyciela dokładnie za jaki okres jest ta opłata? Czy za cały rok czy tylko za te 50 dni?

Opłata jest za cały rok. Pisma o wypowiedzeniu umowy wysłałem z biura ubezpieczeń i mam tylko papier że jest wysłane żadnego pisma przyjęcia,odbioru ani odmowy o wypowiedzeniu umowy nie mam.

Potwierdzenie wypowiedzenia umowy ubezpieczenia oc
posiadaczy pojazdów mechanicznych

krzysiek 1976 napisał:
Potwierdzenie wypowiedzenia umowy ubezpieczenia oc
posiadaczy pojazdów mechanicznych
Możesz dokładniej ?
Jeszcze lepiej, wstaw bez danych osobowych.

Dowiedziałem się już wszystkiego facet z firmy ubezpieczeniowej nie skutecznie wysyłał wypowiedzenia.
Do *** dotarło już to wypowiedzenie
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dlatego tak dopytywałem o te potwierdzenie czując, że ze skutecznością wypowiedzenia jest coś nie tak. :)

Dokładnie kobieta na infolinii tłumaczyła że nie wszyscy agenci firm robią to poprawnie. Dobrze wiedzieć na przyszłość

Warto takie rzeczy sprawdzać, pośrednicy często chyba wysyłają te wypowiedzenia na np. przypadkowe skrzynki mailowe. Nie wiem skąd taka niedokładność się bierze...potem np. wypowiedzenie OC trafi do spółki na życie....

Powrót