tv mnie oszukała!!!!

• Autor wątku Autor wątku shyheima
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shyheima

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam
kilka dni temu zostaliśmy poszkodowani w wypadku samochodowym. przypadkowo przejeżdzała telewizja i od razu zaczęli filmować nas i nasz samochód. mąż z racji wykonywanego zawodu nie chciał, żeby jego twarz ani samochód była pokazana. grzecznie poprosił reportera o to. ten wyraził na to zgodę. po czym kilka godzin później, w wiadomościach centralnie pokazany jest mój mąż w całej okazałości i czywiście nasz samcchód. co robić?

Filmowanie osób, ich wizerunków bez posiadania zgody tychże,a także ich upublicznianie, jest naruszeniem prawa.
Sprawa do sądu cywilnego o naruszenie dóbr osobistych.

no właśnie, też tak myślę, zwłaszcza, że wgłębiłam się w temat i a art. 14 pkt 6 prawa prasowego mowa jest o tym, że naruszenie prawa jest upublicznienie materiału dotyczącego osoby , która nie wyraziła na to zgody.
czy jestem w stanie wygrać coś takiego w sądzie? czego mogę się domagać?
póki co kierownik wydania kroniki mnie unika, a jego zastępca twierdzi że przekazał sprawę i ma toś do mnie zadzwonić ale to było rano a jest 14 i nic

Sprawa do sądu cywilnego o naruszenie dóbr osobistych.
[cytat:f7y2f3zn]
czy jestem w stanie wygrać coś takiego w sądzie?
[/cytat:f7y2f3zn]
Tak.Po to są sądy
[cytat:f7y2f3zn]
czego mogę się domagać?
[/cytat:f7y2f3zn]

Domagac się można różnych form zadośćuczynienia-od przeprosin po jakąś konkretną sumę pieniędzy.

Ze wskazaniem na konkretną sumę. W końcu przeprosiny nic nie kosztują, a chodzi przecież o to, żeby reporterzy nie rzucali słów na wiatr.

dziś rano wysłałam maila bezpośrednio do kierownika, po kilku godzinach sam do mnie zadzwonił i stwierdził, ze nikt nie poinformował go o sprawie, co dla mnie było dziwne.wczoraj przecież facet z którym rozmawiałam, stwierdził, że przekazał tą sprawę reporterowi i kierownikowi i rozmawiali o tymi mają oddzwonić.
zadzwonił bo troszkę go tam nastraszyłam.
teraz ma oglądać materiał i oddzwonić, czekam już prawie 3 godziny...

Powrót