Tv philips - euro agd

• Autor wątku Autor wątku DJ82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DJ82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

W sierpniu 2015 zakupiłem TV firmy PHILIPS w sklepie RTV EURO AGD. Z TV od samego początku mam same kłopoty (ciągłe zawieszanie, samoczynne wyłączanie itd). Inni użytkownicy tego modelu mają podobne problemy.

W momencie kupna TV na stronie sklepu w opisie TV widniała informacja, że TV posiada funkcję MIRACAST. Niestety do niedawna nie posiadałem sprzętu żeby to zweryfikować. Od niedawna mam taki sprzęt i okazuje się że ten TV nie posiada tej funkcji - w instrukcji dostępnej na stronie producenta również funkcja zniknęła - podobnie na stronie sklepu. Ja całe szczęście mam wydrukowany opis TV z momentu zakupu i ta funkcja jest tam opisana - co wprowadziło mnie w błąd.

TV ma też jeszcze jedną wadę - klatkowanie obrazu po podłączeniu dedykowanego subwofera!

Teraz pytanie - czy brak tej funkcji oraz opisana wada upoważnia mnie do zwrotu TV z tytułu rękojmi??

Ostatnia edycja:
brak funkcji upoważnia Cię do żądania obniżenia ceny, a wadę powinieneś reklamować.

cedwah napisał:
brak funkcji upoważnia Cię do żądania obniżenia ceny, a wadę powinieneś reklamować.

A jeśli wada jest nie do usunięcia??

Jeśli to wada istotna, będziesz mógł złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy

Reasumując - jak mam się za to zabrać - napisać pismo do sklepu, spakować TV i wybrać się do EURO czy wysłać im tylko pismo??

Jeśli chcesz obniżenia ceny, wyślij tylko pismo.

- brak istotnej dla mnie funkcji
- usterka nie do usunięcie (zacinający się obraz jeśli podłączony jest zewnętrzny głośnik)
- częste zawieszanie się / restarty TV

Reasumując chciałbym oddać TV do sklepu czyli muszę napisać pismo że:
TV jest niezgodny z umową - zażądać doprowadzenia do stanu zgodnego z umową (100% sprawności i funkcjonalności) lub zwrotu gotówki - dostarczyć TV wraz z pismem do sklepu?? - dobrze to rozumiem??

DJ82 napisał:
brak istotnej dla mnie funkcji
to nie jest wada, którą da się usunąć
DJ82 napisał:
zażądać doprowadzenia do stanu zgodnego z umową (100% sprawności i funkcjonalności) lub zwrotu gotówki
doprowadzenie w 100% jest niemożliwe, a żądanie zwrotu gotówki (= odstąpienie od umowy) jest możliwe jeśli wada jest istotna

Czy częste zawieszanie się i restarty TV są wadą istotną?? - moim zdaniem tak

Napisałem już pismo "odstąpienia od umowy" tylko zastanawiam się jakie mam szanse na zwrot gotówki. Czy sklep nie odeśle mnie do gwaranta??

Powrót