Twórcza praca dyplomowa a prawo do tłumaczenia / prawa majątkowe do oryginału książki

• Autor wątku Autor wątku kolczakowna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kolczakowna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Moja sytuacja wygląda następująco.

Jestem na ostatnim semestrze projektowania graficznego i za temat praktycznej części dyplomu obrałam sobie opracowanie graficzne, projekt okładki oraz wykonanie ilustracji do konkretnej książki, która w oryginale jest anglojęzyczna, zaś w Polsce nie jest wydawana już od dwudziestu lat.

Problem pojawia się przy treści wewnątrz książki. Większość jej objętości może załatwić podstawienie tekstu lorem ipsum (przy makiecie książki), ale są fragmenty, które dobrze by było przywołać na rozkładówkach z ilustracjami.

Pytanie brzmi, czy wolno mi to zrobić, biorąc pod uwagę, że nie będę czerpać z tego żadnych korzyści majątkowych, zaś autor tekstu / autor tłumaczenia zostaną podpisani? Jeżeli to wciąż nie załatwia sprawy, co powinnam w takiej sytuacji zrobić, by nie naruszyć niczyich praw?

Będę wdzięczna za podpowiedź.

kolczakowna napisał:
... nie będę czerpać z tego żadnych korzyści majątkowych, ...
Nie ma to żadnego znaczenia, na korzystanie z opracowania, tutaj tłumaczenia, niezbędna jest też zgoda autora utworu pierwotnego.

Powrót