Tworzenie aplikajci wspomagających działanie firmy

• Autor wątku Autor wątku koneser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koneser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Jestem osobą fizyczną.
Pewna firma zleciła mi wykonanie aplikacji wspomagającej jej działanie. Aplikacja ma wyświetlać formularze na podstawie których będą drukowane dokumenty wraz z fakturą.

Jaki rodzaj umowy powinienem użyć(umowa o dzieło, zlecenie)?
Czy będąc osobą fizyczną wykonującą taką aplikację mogę wystawić fakturę ??
Jak powinienem sformułować umowę abym nie musiał udostępniać plików zawierających kod aplikacji??

ad1. Umowa o dzieło.
ad2. http://forumprawne.org/prawo-finans...rachunku-firmie-przez-osobe-fizyczna-itp.html
ad.3. Proszę w umowie dokładnie poprostu to określić, czego dotyczy umowa. Jeśli to ma być tylko wykonanie to niech Pan to zaznaczy, z wyłączeniem dostępu do kodu źródłowego.

Umowa zlecenie nie jest umową na przeniesienie praw autorskich, więc taka osoba nie będzie mogła np rozpowszechniać, powielać etc. takiej aplikacji - chyba, że umowa to przewiduje.

Chodzi o to, że aby napisać taką aplikację muszę wykorzystać szereg modułów napisanych przeze mnie których kodu źródłowego nie zamierzam nikomu udostępniać. A sam kod aplikacji który jest potrzebny do wykonanie zlecenia dla danej firmy bez tych modułów jest bezużyteczny.

Gdzie mogę znaleźć przykład takiej umowy ?
Jak najlepiej sformułować licencję na taką aplikację?

Rozumiem, że jako osoba fizyczna nie mogę wystawić faktury tylko rachunek.

Przed rozpoczęciem pracy nad tą aplikacją chciałbym pobrać zaliczkę, jak to najlepiej zrobić aby wszystko było udokumentowane.

Jako os.fiz nieprowadząca DG nie możesz wystawić ani rachunku ani faktury.
Co do tej umowy to w jednym z punktów napisz, że przenosisz prawa własności/autorskie czy jak to zwią na program, jego działanie a nie na kod źródłowy. Moderator to dobrze ujął.

Co do zaliczki, to niech Ci zrobią przelew z tytułem zaliczka za program X

@ koneser:

powinieneś podpisać umowę o dzieło na wykonanie programu. Jeśli uzgodniłeś przeniesienie na zamawiającego majątkowych praw autorskich - musi być to w umowie zapisane. Ewentualnie, możesz udzielić jedynie licencji (wyłącznej bądź nie) na wykorzystywanie programu. Kodu nie musisz udostępniać, to zależy od twojej umowy z zamawiającym, ale trzeba to też zapisać w umowie (vide post wyżej) - żeby później nie było problemów.
Od faktu przeniesienia majątkowych praw autorskich zależy również twój koszt uzyskania przychodów (do PIT-u). Zapisz w umowie również fakt zaliczki.

Rachunek wystawia oczywiście wykonawca - czyli Ty, choć przyjęło się, że często rachunek drukuje zamawiający za wykonawce.

W ogóle Pamiętaj, że umowa powinna być napisana bardzo starannie i zawierać, jak najwięcej szczegółów. Na wypadek konfliktów. Poszukaj na forum - było wielokrotnie o umowach o dzieło (również z przenoszeniem praw autorskich) - albo wujek gooogle ;)

@ koneser:
że przenosisz prawa własności/autorskie czy jak to zwią na program,
- zwą to majątkowe prawa autorskie, plus ewentualnie prawo do zezwalania na realizację prawa zależnego.

Powrót