Tworzenie Internetowego Kina Online czy mam do tego prawo ? POMOCY

• Autor wątku Autor wątku myy1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myy1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich ! ;)

Więc tak .. Jestem w trakcie tworzenia Internetowego Kina Online. Strona będzie oferowac darmową mozliwosc oglądania filmów wszystkim użytkownikom bez opłat. Z 25 kategoriami filmowymi. Kazdy z filmów będzie posiadał skrótowy scenariusz/opis np.

Nikko (Nolan Gerard Funk), wschodząca gwiazda Rocka pragnie podbić muzyczną scenę razem ze swoim zespołem Alloy. Świat Courtney (Tammin Sursok) kręci się wokół występów w kapeli Spectacular. Drogi tych dwojga schodzą się gdy Nikko zostaje wyrzucony z zespołu, a najlepszy chórzysta Spectacular przechodzi do konkurencyjnej kapeli Ta-Da . Courtney przekonuje Nikko by dołączył do Spectacular. Czy Nikko uda się postawić na nogi Spectacular i pokonać Ta-Da w nadchodzącym konkursie?

Oraz swoją okładke filmową.

Nawiącując do konkretów ... Męczy mnie jedno czy nie będe łamał/naruszał praw autorskich Cała baza filmów nie będzie moją własnością i nie będzie przechowywana/gromadzona na moim serwerze/dysku. Będą to filmy z innych serwisów takich jak np. megavideo

Krótko mówiąc, każdy z uzytkownikow ktory wybierze film nacisnie play na stronie zacznie sie odtwarzanie wybranego filmu lecz nastapi automatyczne połącznie/przekierowanie do wybranego filmu.

Czy to jest legalne ? Czy naruszam/łamie w ten sposób prawa autorskie ?

W ostatnim czasie powstało wiele serwisów oferujących darmowe filmy online i takich które pobierają za to dodatkowe opłaty.

Na stronie zostaną również umieszczone reklamy, aby serwis mógł się utrzymać i zarobic na siebie.

Pozdrawiam i czekam na wypowiedz / podpowiedz lub opinie w tej sprawie ponieważ nie mam zielonego pojęcia czy mam takie prawo do otwarcia takiego serwisu.

Dziękuje ;)

Ostatnia edycja:
czyli jednym słowem za pieniądze dawałbyś klientowi możliwość oglądania filmu do którego ty sam nie masz żadnych praw majątkowych i nie masz prawa jego odpłatnej dystrybucji i wyświetlania?

a odtwarzacz, byłby integralną częścią twojej strony, czy byłyby to tylko deep-linki do innych stron i odtwarzaczy na nich wbudowanych?

Markiz32 napisał:
czyli jednym słowem za pieniądze dawałbyś klientowi możliwość oglądania filmu do którego ty sam nie masz żadnych praw majątkowych i nie masz prawa jego odpłatnej dystrybucji i wyświetlania?

Strona będzie oferowac darmową mozliwosc oglądania filmów wszystkim użytkownikom bez opłat. :)

_chris_ napisał:
a odtwarzacz, byłby integralną częścią twojej strony, czy byłyby to tylko deep-linki do innych stron i odtwarzaczy na nich wbudowanych?

Licze na szybką pomoc z Panskiej strony :)

Najlepiej będzie jak podam link do wersji demonstracyjnej strony:

Link: Kategoria - Polecane - Internetowe-Kino.xt.pl - Najlepsze internetowe kino online w sieci

Czy ta stona łamie prawo/prawa autorskie .?

Czekam na opinie i pomoc. Pozdrawiam :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
myy1 napisał:
Na stronie zostaną również umieszczone reklamy, aby serwis mógł się utrzymać i zarobić na siebie.
czyli jednak Markiz32 miał rację - będziesz to robił za pieniądze, tyle, że nie użytkowników serwisu, a reklamodawców. Problem czysto techniczny...
Czy ta strona łamie prawo/prawa autorskie .?
jeśli pytasz o moje zdanie - to, o ile nie posiadasz licencji na rozpowszechnianie tych filmów - to oczywiście, że tak - Art.17. i Art.50, ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku.

Hmm .. więc tak jak mówiłem serwis będzie oferował wszystkim użytkownikom możliwość oglądania filmów online bez brania z mojej strony za to pięniędzy typu proszę wysłac sms, wykupic złoty bilet tak jak to w innych serwisach z mozliwoscia obejrzenia filmow online ...

Reklamy, które będą umieszczone na tej stronie będą zródłem utrzymania tej strony wszystkich opłat związanych z powstaniem serwisu / utrzymaniem serwera, wykupu domeny itd.

Licencji nie posiadam owszem na rozpowszechnianie tych filmów, poniewaz te filmy nie są na moim serwerze ani dysku. Jest to jakby przekierowanie do innego serwisu, ktory posiada ten film na swoim serwerze i da ta mozliwosc obejrzenia uzytkownikowi danego filmu.

jeśli pytasz o moje zdanie - to, o ile nie posiadasz licencji na rozpowszechnianie tych filmów - to oczywiście, że tak - Art.17. i Art.50, ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku.

Czy w takim przypadku też będe nadal łamał prawa autorskie .? ????????

_chris_ napisał:
czyli jednak Markiz32 miał rację - będziesz to robił za pieniądze, tyle, że nie użytkowników serwisu, a reklamodawców. Problem czysto techniczny...jeśli pytasz o moje zdanie - to, o ile nie posiadasz licencji na rozpowszechnianie tych filmów - to oczywiście, że tak - Art.17. i Art.50, ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku.

Hmm .. więc tak jak mówiłem serwis będzie oferował wszystkim użytkownikom możliwość oglądania filmów online bez brania z mojej strony za to pięniędzy typu proszę wysłac sms, wykupic złoty bilet tak jak to w innych serwisach z mozliwoscia obejrzenia filmow online ...

Reklamy, które będą umieszczone na tej stronie będą zródłem utrzymania tej strony wszystkich opłat związanych z powstaniem serwisu / utrzymaniem serwera, wykupu domeny itd.

Licencji nie posiadam owszem na rozpowszechnianie tych filmów, poniewaz te filmy nie są na moim serwerze ani dysku. Jest to jakby przekierowanie do innego serwisu, ktory posiada ten film na swoim serwerze i da ta mozliwosc obejrzenia uzytkownikowi danego filmu.

Czy w takim przypadku też będe nadal łamał prawa autorskie .? ???????? ;)

myy1 napisał:
czyli, jeśli wpływy z reklam przekroczą koszty eksploatacji - to co z nimi zrobisz - zwrócisz je? :D Nie, komercja jest i już...
Licencji nie posiadam owszem na rozpowszechnianie tych filmów, ponieważ te filmy nie są na moim serwerze ani dysku. Jest to jakby przekierowanie do innego serwisu, który posiada ten film na swoim serwerze i da tą możliwość obejrzenia użytkownikowi danego filmu.
mo właśnie, sam mówisz, że licencji na rozpowszechnianie filmów nie posiadasz, a są one udostępniane na Twojej stronie. Czyli rozpowszechniasz je bez licencji poprzez swoją stronę... co tu więcej mówić...

W takim razie uznaje temat za zamknięty. Dziękuje za pomoc ! Pozdrawiam ;)

Ostatnia edycja:
Powrót