Tworzenie modeli 3D na podstawie zdjęć z google.

• Autor wątku Autor wątku Visualimage
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Visualimage

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie wszystkich.
Mam takie proste pytanko aczkolwiek nurtujące mnie od niedawna.
Zajmuję się zawodowo grafiką 3D i projektowaniem graficznym. Tworzę dla swoich klientów różne wizualizacje pomieszczeń oraz na własny użytek. Wszystko staram się pokazywać na swojej www oczywiście po uzyskaniu zgody klienta.
Postanowiłem modelować sobie sam wszystkie elementy wyposażenia wnętrz od mebli po sprzęty HI FI itp. Zdjęcia tak owych rzeczy szukam sobie w internecie i na ich podstawie robie modele 3D zastanawiam się czy powinienem najpierw uzyskać pisemną zgodę producenta? Oczywiście te modele chcę wykorzystywać komercyjnie w projektach dla klientów jak i w przyszłości chciałbym je móc sprzedawać jako sceny/modele 3D.

Pozdrawiam
PP

... aha dodam jeszcze że oprogramowanie do wszelkiego rodzaju prac graficznych posiadam legalne z licencjami więc o to się nie martwię.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wizualizaja 3D wykonana dla klienta VS umieszczanie w portfolio

Witam, Mam dosyć duży problem i postaram się go szybko naświetlić, może ktoś mi na to odpowie.

Klient zamówił u mnie wykonanie wizualizacji 3D stojaka, zlecenie zostało wycenione jak wizualizacja. Poprosiłem klient o przesłanie swojej wizji stojaka, rysunki, szkice coś takiego co pokazuje jego pomysł, zaznaczam że cały czas była mowa o wizualizacji a nie pracy projektanta. Klient przysłał stos maili z linkami do google z istniejącymi stojakami i napisał mi że musimy zrobić coś podobnego ale innego, coś nowego i ładniejszego. Po przeczytaniu tego maila od klienta od razu mu odpisałem że chyba się nie rozumiemy bo ja mam wykonać wizualizację a nie zaproponować mu nowy "design" stojaka jeśli nawet to nie za te pieniądze. Klient nie do końca się określił też co z tym dalej chce robić więc ja cały czas traktowałem to zlecenie jak prostą wizualizację 3D.
Oczywiście siłą rzeczy zapoznałem się z tym co jest na rynku i przy robieniu wizualizacji wyszedł mi nowy stojak, tak już mam jak pewnie i większość osób kreatywnych ze coś się im podoba coś by ładniej zrobili itp. Klient zadowolony i po temacie.
Ja uznałem że jako częściowy twórca tego dzieła a nie tylko "modelarz na zlecenie" umieściłem wizualkę na swojej stronie. Klient po paru dniach zadzwonił że stracił przetarg przez to że gdzieś w internecie pojawił się ten nowy model stojaka. Oczywiście poszedł z tym do adwokata i czekam na dalszy tok wydarzeń. Zaznaczam że nie miałem z klientem żadnej umowy (klientowi zależało na czasie na wczoraj ten model) w której były by zapisy o poufności , zakazie pokazywania tego stojaka czy zakazie umieszczania na swojej stronie. Na fakturze dopisałem klientowi że ma prawo wykorzystywać ową wizualizację jak sobie życzy i ja nie będę rościć sobie w przyszłości dodatkowych kosztów od niego.

Teraz nie mam pojęcia jak to się może skończyć. Z tego co wiem to prawo autorskie pozwala mi jako twórcy pokazywać swoje pracy. Oczywiście mogłem zapytać klienta o to do czego to mu jest i czy mogę umieścić na www. Klienci z którymi współpracuję a są to poważni klienci wiedzą co robią do czego potrzebują mojej pracy i na samym początku jest podpisywana tak owa umowa o poufności. Dopiero dalej są rozmowy o tym co mam robić i za ile.

Pozdrawiam
PP

Visualimage napisał:
... Postanowiłem modelować sobie sam wszystkie elementy wyposażenia wnętrz od mebli po sprzęty HI FI itp. Zdjęcia tak owych rzeczy szukam sobie w internecie i na ich podstawie robie modele 3D zastanawiam się czy powinienem najpierw uzyskać pisemną zgodę producenta? Oczywiście te modele chcę wykorzystywać komercyjnie w projektach dla klientów jak i w przyszłości chciałbym je móc sprzedawać jako sceny/modele 3D....
https://forumprawne.org/prawo-autorskie/691741-model-3d-rzeczywistego-obiektu.html

Visualimage napisał:
... Oczywiście poszedł z tym do adwokata i czekam na dalszy tok wydarzeń. ...
My też bo nie wiemy jakiego rodzaju roszczenia zamierza Tobie przedstawić, do przeniesienia praw autorskich majątkowych tutaj nie doszło.

Dziękuję za szybką odp. Klient twierdzi że stracił kontrakt więc mam prawo przypuszczać że będzie chodziło o jakąś formę rekompensaty / odszkodowania.

Visualimage napisał:
... Klient twierdzi że stracił kontrakt ...
Nie widzę podstaw.

Dlaczego uznajesz się tylko za współtwórcę skoro jak sam piszesz stworzyłeś nowy model.

tak naprawdę stojak tego typu co zrobiłem to utarty schemat w którym nie da się zmienić konstrukcji nośnej ale można tylko zmienić cały design, obudowa. Czemu tak uważam? bo już sam nie jestem pewien tego wszystkiego, jestem zmieszany. Klient sam stwierdził "że się wypalił i ciężko coś nowego wymyślić" Sam w emailach zaznaczał i to kilka razy "... tutaj liczę na pana..." chodzi oczywiście o propozycję wyglądu. Ja robiąc ten model inspirowałem się dostępnymi stojakami i zaproponowałem swoje designy bo wiadomo kopiowanie zabronione i nielegalne (plagiat mi nie potrzebny, tego się zawsze trzymam przy projektowaniu)
Ma Pan rację, jak tak się nad tym zastanowić to klient tylko nakierował mnie na ten rodzaj branży bym wiedział o co chodzi a potem stworzyłem coś innego i nowego niż jest obecnie na rynku. Trzymam się tego że klient nie podał mi konkretów a pamiętajmy że zamówił u mnie wizualizację a nie projekt nowej rzeczy na której on sam będzie zarabiał kokosy.
Generalnie to tak wygląda że klient nie do końca chciał mnie poinformować o tym bo wie że zapłacił by dużo więcej za nowy design z przekazaniem praw majątkowych niż za samą wizualkę.
Czy dobrze to sobie tłumacze?

Najważniejsze jest to co napisałem wcześniej, do przeniesienia praw autorskich majątkowych nie doszło. Możesz z tym projektem robić co chcesz. Rozumiem, że również nie zobowiązywałeś się do żadnego zachowania poufności.

Ostatnia edycja:
Tak nie było mowy o żadnej poufności i nie doszło do niej w formie słownej, pisemnej w emailu ani w formie umowy.

Co do tematu modelowania produktów w 3D.
Dzięki za przekierowanie na bardzo podobny temat ale mam jeszcze jedno pytanie.
Jak pobiorę sobie foto z netu i wykonam model 3D w 99% taki sam ale bez logo producenta lub powiedzmy napiszę "yamata" za miast "yamaha" to czy taki model jest mój? czy mogę go sprzedawać innym ? czy licencja wykorzystywania należy do mnie?

... a jak jednak chciałbym zachować super jakość moich modeli, odwzorowanie w 100% i nazwę produktu "yamaha", to najlepiej uzyskać taką pisemną zgodę na to że chcę to zrobić i dalej wykorzystać w projektach komercyjnych oraz sprzedawać osobom trzecim ten super model?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odpowiedzi padały w przytoczonym wątku.

ok, dziękuję jeszcze raz i już nie wałkuję tego tematu.

Powrót