Tworzenie napisów do filmów

• Autor wątku Autor wątku jimmen17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jimmen17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
1. jest serial/film z wmuxowanymi amatorskimi napisami (osadzonymi w filmie bez możliwości odczytania ich jako oddzielnego pliku)
2. osoba, która stworzyła i wmuxowała napisy do serialu, nielegalnie publikuje go na jednej z alternatyw youtube
3. autor napisów zastrzega sobie wszędzie gdzie się tylko da by nie kopiować, nie dotykać i podziwiać te napisy; osoby proszące o udostępnienie ich w formie oddzielnych plików spotykają się z krótkim "nie"

Jeśli stworzę moje własne amatorskie napisy, bazujące tłumaczeniem na napisach tej osoby, to naruszę prawo autorskie? Czy prawo to stosuje się w ogóle do tej osoby? Czy mogę takie amatorskie napisy publikować za darmo bez obaw? Dodam tylko, że te wmuxowane napisy nie są najlepszej jakości, występują błędy interpunkcyjne, niektóre wypowiedzi przetłumaczyłbym zupełnie inaczej. Ewentualny efekt końcowy byłby podobny do "pierwszych" napisów, ale nie taki sam.

jimmen17 napisał:
... Jeśli stworzę moje własne amatorskie napisy, bazujące tłumaczeniem na napisach tej osoby, to naruszę prawo autorskie? ...
Nie.
jimmen17 napisał:
... Czy prawo to stosuje się w ogóle do tej osoby? ...
Tak.
jimmen17 napisał:
... Czy mogę takie amatorskie napisy publikować za darmo bez obaw? ...
Jeśli masz zgodę autora utworu pierwotnego.

A czy firma może oferować taką płatną usługę? Czy to, że napisy będą tylko dla klienta, a nie udostępnione w Internecie, coś tu zmienia?
Czy z przepisywaniem dialogów z filmu bez napisów jest podobnie?

Ostatnia edycja:
nikogo napisał:
... Czy to, że napisy będą tylko dla klienta, a nie udostępnione w Internecie, coś tu zmienia? ...
To jest korzystanie zatem nic nie zmienia.
nikogo napisał:
... Czy z przepisywaniem dialogów z filmu bez napisów jest podobnie?
Przepisywać, tłumaczyć, modyfikować zawsze możesz, istotne jest to co z tym dalej robisz.

Powrót