Tworzenie portalu muzycznego i udostępnianie mp3

• Autor wątku Autor wątku dunio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dunio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Chciałbym się dowiedzieć co trzeba zrobić żeby móc prowadzić portal muzyczny taki jak ten :
Wortal muzyczny n-play.pl / djraven.pl
nie jest mój - ale zamierzam utworzyć coś w tym stylu.
Zajrzałem do ich regulaminu i jest tam notka o tym że pliki można pobierać tylko na okres 24 h i że mogą one służyć tylko promowaniu nowych wykonawców. Ale wydaje mi się że to nie wystarczy, dlatego pytam was. Proszę o podanie do tego jakie wiązały by się z tym ewentualne koszty.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Nie wiem nic, jakiego rodzaju ma to być muzyka - znanych wykonawców, czy promująca całkiem nieznanych.
W każdym z przypadków jest to związane z prawem autorskim i płaceniem tantiem autorom za rozpowszechnianie ich utworów.
Najlepiej popytaj w ZAIKS-ie... bo on pobiera opłaty za rozpowszechnianie muzyki.
Jak dla mnie - musiałbyś mieć z każdym nowym nieznanym wykonawcą podpisaną umowę na to.

Witam,
jeśli myśli Pan o legalnym prowadzeniu takiego serwisu to proponowałbym zacząć od w miarę wnikliwego postudiowania ustaw:

1. o prawie autorskim i prawach pokrewnych - czyli kto, kiedy i na jakich warunkach może rozpowszechniać czyjś utwór...
2. o świadczeniu usług drogą elektroniczną - czyli jak prowadzić taki serwis usługowy i jaki jest zakres odpowiedzialności admina serwisu...
3. prawa własności przemysłowej - posługiwanie się znakami towarowymi / logami / nazwami...

nie polecałbym zaś opierania swojego biznesu o wymieniony regulamin... po lekturze ustaw zrozumie Pan dlaczego...

Jeśli przeszuka Pan archiwum forum (ten dział lub 'Nowe Technologie'), to znajdzie wiele postów o podobnej tematyce, gdzie wiele tematów było już omawianych... włącznie z akapitem "...pobierać tylko na okres 24 h i że mogą one służyć tylko promowaniu nowych wykonawców..." :D

Powrót