Tworzenie produktu na bazie podmiotów chronionych prawem

• Autor wątku Autor wątku Wojciech J
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojciech J

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na swój problem, postanowiłem się zgłosić tutaj. Otóż, mam firmę reklamową i myślę nad wprowadzeniem na rynek tworów obrabianych na frezarkach oraz drukarkach przemysłowych. Jednym z pomysłów jest tworzenie przykładowo grafik 3D z gier komputerowych. Wiecie, fan przykładowo gry Doom, będzie mógł zamówić sobie wizerunek swojego ulubionego potwora. I tutaj rodzi się pytanie. Czy jeśli wykorzystam wizerunek potwora z gry firmy ID Software, lecz zrobię to sam i w zupełnie nowym wydaniu, czy będę podlegać prawu autorskiemu? Czy muszę koniecznie uzyskać zgodę na użycie grafiki (nie mam na myśli dosłownego zerżnięcia od nich tylko zrobienia po swojemu na podobieństwo oryginału).

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Wojciech J.

Wojciech J napisał:
... Czy jeśli wykorzystam wizerunek potwora z gry firmy ID Software, lecz zrobię to sam i w zupełnie nowym wydaniu, czy będę podlegać prawu autorskiemu? ...
Jak najbardziej lecz będzie to prawo zależne. Na korzystanie z niego i rozporządzanie nim niezbędna będzie zgoda autora utworu pierwotnego.

Powrót