Tworzenie przykładowych rebrandingów istniejących logo do portfolio

• Autor wątku Autor wątku Matt_888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matt_888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Mam następujące pytanie. Czy grafik (na potrzeby swojego portfolio) może wykonać koncepcyjny rebranding istniejącego logo (obojętne czy firmy lokalnej czy też bardziej znanej) bez uzyskania zgody tej firmy (z zaznaczeniem oczywiście, że logo jest tylko i wyłącznie koncepcją i nie zostało przez firmę zamówione, tak aby nie wprowadzać nikogo w błąd)? Chodzi głównie o wykorzystanie nazwy firmy lub ewentualnie oparcie projektu na istniejącym logo (np. dopasowanie go do współczesnych trendów).

LeszsekS napisał:
Nie, nie może.

A w innej sytuacji, np. gdy biorę udział w konkursie, w którym uczestników jest wielu, firma wybiera jedną pracę, nie moją. Czy wtedy mogę prezentować ją w swoim portfolio (jako logo, które brało udział w konkursie)? Wtedy niejako firma sama prosiła o rożne propozycje od rożnych grafików. Wydaje się sensowne, że w takiej sytuacji własną pracę można dodać do portfolio.

Matt_888 napisał:
... Wydaje się sensowne, że w takiej sytuacji własną pracę można dodać do portfolio.
Zależy co rozumiesz prze swoje portfolio. Jeśli Twoja praca jest opracowaniem cudzego utworu to na korzystanie i rozpowszechnianie wymagana jest zgoda autora utworu pierwotnego.

Powrót