Tworzenie stron WWW na DG a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku iptak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iptak

Witam Szanownych Forumowiczow,
w najblizszym czasie zamierzam rozpoczac wlasna dzialalnosc gospodarcza, w ramach ktorej bede zajmowal sie tworzeniem stron internetowych.
O ile wszelkie zasady prowadzenia DG sa dla mnie w wiekszosci jasne, to mam troche watpliwosci dotyczacych praw autorskich, stad moje pytania:

1. Na jakich zasadach moge wykorzystywac oprogramowanie wydane na licencji GNU GPL (np. system zarzadzania trescia Drupal)?

1a. W jaki sposob zawrzec umowe z klientem, zeby moc sprzedac strone wykorzystujaca takie oprogramowanie (rozumiem, ze nie moge udzielic licencji/sprzedac praw do nie mojej wlasnosci)?

2. Czy moge sprzedac strone, na ktorej wykorzystam zdjecia wydane na licencji Royalty Free (np. z istockphoto.com)?

2a. Czy moge sprzedac taka strone, gdy moim klientem jest posrednik (jestem podwykonawca)?

2b. Czy w umowie nalezy zawrzec jakas klauzule dotyczaca takich zdjec?

Pozdrawiam,
I.Ptak

2a. Możesz
2. Możesz
2b. Tak należy, to co napisałeś w 2 możesz zawrzeć ;P
1. Normalna umowa kupna-sprzedazy albo na zasadzie usługowej.

OK, dzieki za odpowiedz.

Udalo mi sie cos doczytac na ten temat, ale jeszcze mam watpliwosci co do istockphoto.com - czy do takiego zastosowania zdjec wystarczy standardowa licencja:
iStockphoto License Agreement | iStockphoto.com
czy wymagana jest rozszerzona:
Stock Photography: Search Royalty Free Images & Photos | iStockphoto.com
?

Rozszerzona mowi o sprzedawaniu szablonow stron internetowych, ale tu takiego przypadku nie ma.

Czy w przypadku pojedynczego serwisu internetowego spelnione jest ponizsze (oczywiscie pod warunkiem zmodyfikowania oryginalnego zdjecia - wyciecie fragmentu, zmiane koloru itp.)?

For clarity, you may not use the Content in products for resale, license or other distribution, unless (i) the proposed use is allowable under an Extended License which is available for the Content; or (ii) if the original Content has been fundamentally modified or transformed sufficiently that it constitutes an original work entitling the author or artist to copyright protection under applicable law, and where the primary value of such transformed or derivative work is not recognizable as the Content nor is the Content capable of being downloaded, extracted or accessed by a third party as a stand-alone file (satisfaction of these conditions will constitute the work as a “Permitted Derivative Work” for the purposes of this Agreement).

Powrót