Tynki maszynowe problem z wykonawca

• Autor wątku Autor wątku pb2013
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pb2013

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam
Mam poważny problem z wykonawcą tynków maszynowych w nowo wybudowanym domu jednorodzinny otóż dnia 22.02.2017r podpisałem umowę na wykonanie tynków maszynowych gipsowych kwota wynagrodzenia 18500zł zapłaciłem 9250zł przy podpisywaniu umowy, termin do którego powinni skończyć to 15.03.2017r niestety już na dzień dzisiejszy szef firmy z która podpisałem umowę nie reaguje na zgłaszane przezemnie problemy z ekipa pracowników i z jakością wykonywanej usługi. Mimo słownego zapewniania że przyjdzie ekipa budowlana z doświadczeniem że wykonanie usługi zajmie im maksymalnie 2 tygodnie to pracownicy spożywają alkohol w trakcie pracy, przyznali się że oni pierwszy raz robią tynki maszynowe i nie potrafią tego robić przez co 3 zrobione pomieszczenia są do poprawy tynk jest położony źle, krzywo nie spełnia dopuszczalnych odchyleń, zatynkowali puszki elektryczne, widoczne są przewody elektryczne. W chwili obecnej jestem załamany jakością wykonywanej usługi, nie wspominają o tym że w tym tempie pracy nie ma takiej możliwości aby dotrzymali terminu pierwszego dnia było 5 pracowników dziś było już tylko 3. Niestety nie brałem pod uwagę takich problemow ponieważ wykonawca wyglądał na człowieka godnego zaufania i był jedna z droższych firm jakie robily dla mnie kosztorys, nie dopilnowałem tego aby w umowie były odpowiednie zapisy odnośnie wymówienia umowy czy jakichkolwiek zapisów odnośnie niedotrzymania terminu za to wykonawca ujął w umowie zapis o karze dla mnie jeśli wymówi umowę, jedyny zapis dotyczący wymówienia umowy i kar brzmi :

1. Wykonawca jest uprawniony do żądania od Zamawiającego kar umownych:
a) za nieuzasadnioną rezygnacje z wykonania usługi przed rozpoczęciem lub w trakcie jej trwania, w kwocie 5000zl netto. W przypadku rezygnacji z usługi w trakcie jej trwania poza karą umowną Wykonawcy przysługuje zapłata za roboty faktycznie wykonane
b) w przypadku odstąpienia prze Wykonawcę od umowy z przyczyn za które odpowiada Zamawiający, w wysokości 30% wartości umowy, przy czym kara umowna z tego tytułu może być niezależnie od kary umownej o której mowa w lit.1) powyżej.

Czy ja mogę w jakikolwiek sposób żądać należytego wykonania usługi?
Co mogę zrobić jeśli nie dotrzymają terminu?

Z poważaniem

pb2013 napisał:
Czy ja mogę w jakikolwiek sposób żądać należytego wykonania usługi?

Tak
pb2013 napisał:
Co mogę zrobić jeśli nie dotrzymają terminu?

Generalnie, nie zagłębiając się aktualnie w szczegóły i sekwencję działań: odstąpić lub żądać naprawienia szkody lub zlecić wykonanie zastępcze.

cedwah napisał:
a w jaki sposób je zgłaszałeś?

Dzwoniłem i rozmawiałem osobiście, wykonawca twierdzi żebym nic się nie martwił bo wszystko poprawią... I własnie chodzi o to poprawią ja nie chce 5 warstw tynku jedną na drugiej tylko jedną równą..

ilaw napisał:
Tak

Generalnie, nie zagłębiając się aktualnie w szczegóły i sekwencję działań: odstąpić lub żądać naprawienia szkody lub zlecić wykonanie zastępcze.

Odstąpić tylko jak? Co z pieniędzmi które zapłaciłem?

Naprawić naprawią tylko że jedna warstwa tynku a 5 nakładanych jedna na druga robi różnice...

A wykonanie zastępcze tzn co??

pb2013 napisał:
Dzwoniłem i rozmawiałem osobiście
Wezwij pisemnie (list ze ZPO lub pismo za potwierdzeniem) wykonawcę do zmiany sposobu wykonania i wyznacz mu termin. Po tym terminie będzie Ci przysługiwało odstąpienie sankcyjne albo możliwość powierzenia prac innemu wykonawcy (art. 636 kc)

cedwah napisał:
Wezwij pisemnie (list ze ZPO lub pismo za potwierdzeniem) wykonawcę do zmiany sposobu wykonania i wyznacz mu termin. Po tym terminie będzie Ci przysługiwało odstąpienie sankcyjne albo możliwość powierzenia prac innemu wykonawcy (art. 636 kc)

A jak będzie wtedy wyglądała kwestia finansowa?
Co z pieniędzmi które zapłaciłem i które miałem dopłacić po wykonaniu usługi? Zaznaczę że materiał który ma być użyty został dostarczony przez wykonawce na moja budowę.

Jeśli nie zmieni sposobu wykonania odstąpisz od umowy i zażądasz zwrotu pieniędzy. Będzie mógł odliczyć sobie tylko za dobrze wykonane prace - być może będzie potrzebny rzeczoznawca (na koszt wykonawcy).

Powrót