Typy bukmacherskie - czy można traktować je jako własność intelektualną?

• Autor wątku Autor wątku Typerzy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Typerzy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Jestem profesjonalnym typerem bukmacherskim i sprzedaje swoje typy poprzez internet. Jestem dobry w tym co robię, ale od jakiegoś czasu kilka osób upublicznia maje płatne typy innym osobą za darmo.

Czy moje typy - single, duble czy AKO (kilka typów na jednym kuponie), można potraktować jako własność intelektualną?

Przykład:

Kilka osób zakupiły ode mnie typ bukmacherski. Wysyłam im oto taki typ:

17.07.2016 (niedziela)
Piłka Nożna | Islandia | 21:15
Fylkir - KR Reykjavik | 2 | kurs: 2,00

Niestety jeden z klientów - upublicznia ten typ na Facebooku i pisze, że dzisiaj zagrał oto taki typ: "Fylkir - KR Reykjavik | 2 | kurs: 2,00".

Sytuacja powtarza się codziennie, gdy tylko kupi ode mnie typ.

Typerzy napisał:
... Czy moje typy - single, duble czy AKO (kilka typów na jednym kuponie), można potraktować jako własność intelektualną?...
Bardzo mało prawdopodobne.
Zawsze możesz zwrócić się do Sądu w oparciu o Art. 189. kpc o ustalenie istnienia praw autorskich.

Niestety nie jest to dobra wiadomość dla mnie. Ale gdybym zamieścił informację: "Kopiowanie i udostępnianie typów, bez mojej wiedzy - jest surowo zabronione."
Może wtedy byłbym chroniony?

Pisać sobie możesz lecz ta informacja nie ma podstawy prawnej.

Typerzy napisał:
Niestety jeden z klientów - upublicznia ten typ na Facebooku i pisze, że dzisiaj zagrał oto taki typ: "Fylkir - KR Reykjavik | 2 | kurs: 2,00".

Nie widzę tu żadnego czynu zabronionego .
Nie informuje on nikogo że zakupił ten typ od powiedzmy fachowca .
Nie poleca nikomu tego typu jako pewny .
Po prostu chwali się między znajomymi (informuje) że tak obstawił.

Czyli mam rozumieć, że wszystkie typy, które są sprzedawana (przeze mnie oraz innych typerów), mogą zostać upublicznione przez każdego, a my jako właściciele tych typów (analizujemy je, sprawdzamy informację, tak aby skuteczność była jak największa, czyli poświęcamy własny czas na dany typ), to nie możemy uznać dany typ czy kupon (np. z 10 wyselekcjonowanymi typami) za naszą własność intelektualną??

Czy masz zarejestrowaną działalność , płacisz podatki od sprzedanych typów ?

damian xxx napisał:
Nie widzę tu żadnego czynu zabronionego .
Nie informuje on nikogo że zakupił ten typ od powiedzmy fachowca .
Nie poleca nikomu tego typu jako pewny .
Po prostu chwali się między znajomymi (informuje) że tak obstawił.

Ale gdy post jest ogólnodostępny (nie tylko znajomi) i napisze:
"Zakupiłem dzisiaj typ od płatnego typera XYZ, zagrałem zgodnie z wytycznymi KR Reykjavik po kursie kurs: 2,00 - jak myślicie wejdzie ?"

Wskazuje, że typ był zakupiony u mnie i zagrany zgodnie z wytycznymi na KR Reykjavik po kursie kurs: 2,00 ?? - jak nie mogę tak dbać o własność intelektualną, to może jest to zdradzanie tajemnicy handlowej??

Może i łapię się już brzytwy, ale szukam rozwiązania, na (moim zdaniem bezprawne) udostępnianie moich typów :(

damian xxx napisał:
Czy masz zarejestrowaną działalność , płacisz podatki od sprzedanych typów ?

Oczywiście, że tak. Ale podejrzewam, że to nie ma znaczenia, tylko jest to Twoja ciekawość :)

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie bardzo mogę zrozumieć , o co ci chodzi .
Zakładów bukmacherskich jest w Polsce sporo , każdy ma prawo typować jeśli tylko ma ukończone 18 lat.
W każdym z tych zakładów , są typerzy którzy udostępniają swoje typy za darmo .
Nie mam pojęcia jaka umowa jest zawarta między tobą (typerem) a kupującym .
Moim skromnym zdaniem nie możesz mieć pretensji do klienta , że chwali się tym co kupił (kupił więc jest jego)

Może i faktycznie namieszałem, ale... ostatni przykład:

Stworzyłem takie oto AKO z kursem prawie 20 - które sprzedaje:
1f9b2da337804.jpg

Klient kupił i udostępnia innym za darmo, że zastanawia się czy zagrać. Czy łamie moje prawo do własności intelektualnej? (gdyby skopiował zdjęcie, to wiem że tak - bo jest przeze mnie zrobione i użył by je bez mojej zgody), ale czy jak napisze typy to łamie prawo?

Typerzy napisał:
... to może jest to zdradzanie tajemnicy handlowej??...
Zatem każdorazowo musiał byś zawierać odpowiednią umowę.
Typerzy napisał:
.... ale czy jak napisze typy to łamie prawo?
Odpowiedź już otrzymałeś.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc i odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Powrót