Tytuł wykonawczy wpis w BIG

• Autor wątku Autor wątku AntoniG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AntoniG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Mam problem z wpisem w BIG. W 1997 roku rozwiązałem dwie umowy na abonament telefoniczny. Jeden skutecznie, a drugi, co okazało się dopiero teraz nieskutecznie, chociaż żadnej informacji od firmy telekomunikacyjnej na ten temat nigdy nie dostałem. Przestały przychodzić rachunki i sprawę przez tyle lat uważałem za definitywnie zakończoną. Tymczasem całkiem przypadkowo dowiedziałem się, że jakaś firma windykacyjna PRESCO z Luksemburga uzyskała w sierpniu 2009 tytuł wykonawczy na powstałe zaległości z 1997 r. W miejscu podanym na raporcie BIG nie mieszkam od 2006 r. Wcześniej nie przychodziły żadne pisma, upomnienia nakazy, czy też pozwy z sądu. Po tej dacie nie wiem czy coś przychodziło, pewnie tak, ale z oczywistych względów do mnie nie docierały. Nic po za wpisem w BIG w tej sprawie do tej chwili się nie dzieje. Czy powinienem złożyć w sądzie wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty, podając jako powód niezamieszkiwanie pod podanym adresem i na dowód przedstawiając zaświadczenie z urzędu meldunkowego, rachunki na moje nazwisko i inny adres itp. Jednocześnie składając sprzeciw od nakazu zapłaty? Czy to ma szansę na rozpatrzenie przez sąd?

AntoniG napisał:
Czy powinienem złożyć w sądzie wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty,
nie,
należy znając sąd oraz sygn akt
AntoniG napisał:
złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty
uzasadniając brak poprawnego dostarczenia nakazu zapłaty dokumentując
AntoniG napisał:
niezamieszkiwanie pod podanym adresem i na dowód przedstawiając zaświadczenie z urzędu meldunkowego, rachunki na moje nazwisko i inny adres itp.
oraz wnosić o przesłanie nakazu oraz pozwu pod właściwy adres

Znam sąd i znam sygnaturę akt, ale tylko z raportu BIG. Tylka jak liczyć termin na wniesienie sprzeciwu i ile mam czasu? O całej spawie dowiedziałem się dopiero dzisiaj z zamówionego raportu BIG. Na raporcie jest data i godzina. Zamówiłem akta do wglądu, ale ze względu na to że sprawa jest z przed niemal 7 lat (wydanie wyroku) akta są w archiwum i będę mógł je przejrzeć dopiero w przyszły poniedziałek.

a jaka jest sygn akt oraz jaki sąd?
a sprzeciw oraz załączniki możesz powoli zbierać,

A po co koledze wiedza na temat jaki sąd i jaka sygnatura akt? Pytałem konkretnie o terminy, a nie czy mam pomału, czy też szybko zbierać złączniki. Już je zebrałem i jak już to proszę o konkretne porady, a nie lanie wody i wścibstwo.

AntoniG napisał:
Pytałem konkretnie o terminy,
im szybciej tym lepiej,
AntoniG napisał:
Już je zebrałem
z wcześniejszych wypowiedzi nie wynikało że już posiadasz załączniki do sprzeciwu,
AntoniG napisał:
a nie lanie wody i wścibstwo.
to nie jest lanie wody,

a tak to trochę pomyśl, utworzyłeś nowy wątek ktoś z forum odpowiedział na twoje pytanie więc przydało by się chociaż podziękować a nie ubliżać, co do pytania o sygn akt oraz sąd miałem na myśli czy to e-sąd dlatego padło takie pytanie, więc trochę samokontroli nad swoimi wypowiedziami.

Dziękować można za konkretną poradę/podpowiedź, a nie za ogólniki. Jeśli sprawa jest z 2009, to chyba oczywiste, że to nie żaden e-sąd, bo ten istnieje od 2010. Jak jesteś taki delikatny, a przy tym mało kompetentny, to nie zabieraj innym ich cennego czasu swoimi bezwartościowymi wpisami.

Ostatnia edycja:
Powrót