Tytuł wykonawczy z ZUS

• Autor wątku Autor wątku Amadeusa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Amadeusa

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dzień dobry, mam pytanie otóż znajomy dostał pismo z Zus tj zawiadomienie o zajęciu innej wierzytelności pieniężnej.
Na tym zawiadomieniu napisany jest tytuł wykonawczy jego nr i data wystawienia, a wystawiony był w 2009r. Tytuł wykonawczy obejmuje zwrot kwot za okres 2005.05.- 2008.10.
Znajomy nigdy wcześniej nie otrzymał żadnego pisma z ZUS czy to upomnienia czy to wezwania ani też żadnej decyzji.
Proszę o informację co począć, czy właściwym będzie napisanie zarzutów do Zus w zwiazku z tym że nie dostarczono dotychczas żadnych dokumentów? Oraz czy ze względu na domniemanie że nie zostały podjęte przez ZUS żadne czynności zmierzające do wyegzekwowania należności wynikającej z tytułu wykonawczego wystawionego w 2009r można podnieść zarzut przedawnienia wierzytelności?
I dokąd ewentualnie kierować te zarzuty? Do Dyrektora Zus wskazanego w zawiadomieniu?
Bardzo proszę o pomoc.

Nie mogę edytować poprzedniego posta, a mam jeszcze pytanie czy Zus egzekwuje sam jako podmiot administracyjny czy jednocześnie na podstawie tego samego tytułu wykonawczego może egzekwować komornik?
I czy gdyby okazało się, że rzeczywiście komornik też prowadzi egzekucję ww sprawie to wówczas składać sprzeciw ? Czy bez względu na to zarzuty składać do ZUS?
Proszę o odzew, dziękuję.

W wyżej wymienionej sprawie zostało złożone pismo do Dyrektora Zus z zarzutami, pytanie czy Zus powinien zawiesić prowadzenie egzekucji z urzędu do czasu wyjaśnienia czy też następuje to na wniosek dłużnika?
Wyczytałam, że z urzędu powinno zostać zawieszone postepowanie do czasu wyjaśnienia ale może ktoś posiada pewną wiedzę w tym temacie?

Powrót