Tytuły książek a tytuły materiałów audiowizualnych

• Autor wątku Autor wątku thanos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thanos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Dzień dobry,
chciałbym zapytać się o kwestie prawne (podejrzewam, że natury prawa autorskiego i powiązane z prawem cytatu).

Mianowicie, chciałbym, na podstawie swojej wiedzy, tworzyć materiały audiowizualne, które byłyby streszczeniem książki czy też jej elementów. Docelowo zamierzam opierać się tylko i wyłącznie na własnych opracowaniach książek, ale nie wykluczam użycia cytatów z samych utworów.

Moje pytania w kontekście udostępnienia materiału audiowizualnego:
- czy mogę w tytule materiału np. w serwisie YT podawać tytuły książek
- w jaki sposób zastosować prawo cytatu w materiale audiowizualnym w przypadku, gdy dana książka ma wiele wydać (czy wystarczy podać tytuł książki oraz autora)
- czy mogę z tego rodzaju materiałów, stworzonych przeze mnie, czerpać korzyści materialne (np. reklamy wyświetlane w czasie materiału audiowizualnego)

thanos napisał:
... które byłyby streszczeniem książki ...
Tutaj należy uważać aby owo streszczenie nie zostało uznane za opracowanie.

1. Można.
2. Wydanie nie ma znaczenia, należy podać tytuł i autora.
3. Oczywiście lecz należy pamiętać, że w przypadku opracowania niezbędna jest zgoda autora utworu pierwotnego.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozostaje mi głowie pytanie dotyczące opracowania.

W jaki sposób uniknąć uznania dzieła jako opracowania (przypuszczam, że jest to kwestia do oceny sądowej czy owe dzieło spełnia znamiona opracowania czy nie)?

Czy skupiając się na np. bohaterach lub najważniejszych wydarzeniach mogę spowodować, iż dzieło nie będzie uznane za streszczenie?

Po prostu trzymaj się ściśle ram streszczenia - obowiązuje definicja słownikowa, pamiętaj o prawie cytatu.

Powrót