U. Zlecenie/Wstrzymane wynagrodzenie

• Autor wątku Autor wątku Avanger
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Avanger

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Byłem zatrudniony i oddelegowany kilka miesięcy na polskiej umowie zlecenie w firmie transportowej. Umowy były generowane co miesiąc - na okres miesiąca.
Do mojego świadczenia usług nie było zastrzeżeń, dbałem o prawidłowy obieg dokumentacji, raportowałem każdy problem, błąd.
W podpisanej umowie nie wskazano terminu płatności za wynagrodzenie, jedynie zawarty punkt: "Wynagrodzenie za usługę Zleceniobiorca otrzyma po jej zakończeniu."

Wynagrodzenie umówione słownie na 10tego. Toteż było wypłacane na konto bankowe w okolicach 14stego, 12stego dnia miesiąca. Nie było mowy o wysokości diet, nocleg był zapewniony w jednym z hosteli.

Miałem stałe zlecenia transportowe z punktu A do punktu B + kursy zlecone z giełdy na powrót do punktu A. Jeździłem na przemian na dwa auta kat. b (brak tachografu) na nocne kursy liniowe dla kontrahenta mojego zleceniodawcy. Jedna doba ja, druga - inny kierowca również zatrudniony na umowie zlecenie. (Przykładowo - z poniedziałku na wtorek, z środy na czwartek, z piątku na sobotę, bądź - z wtorku na środę, z czwartku na piątek, z poniedziałku na wtorek itd.) Pod koniec miesiąca drugi kierowca nie stawił się w bazie załadowczej przez co nakazano mi jechać za niego w czwartek ( w ten dzień, który wróciłem (miałem może z 2-3h przerwy odpoczynku). Owszem, zgodziłem się co było dla mnie dość ciężkie psychofizycznie. Analogicznie byłem zmuszony łącznie 3 dni pod rząd być w ciągłym ruchu z ograniczonym odpoczynkiem do minimum. Miesiąc wcześniej podobna sytuacja miała miejsce.
Tego weekendu 29-30.05 zabroniono mi umownego co dwutygodniowego powrotu do domu.
Oświadczyłem, że w sobotę bezwzględnie wracam do kraju. Przekazano mi informacje, że wyżej wymieniony kierowca nie stawi się również w poniedziałek 31.05 ( dzień umownie dla mnie wolny) .

Toteż tego dnia nie wróciłem do Niemiec i zostałem w domu. Ze względu na problemy rodzinno zdrowotne oświadczyłem w piątek tj. 28.05, że nie podpiszę umowy zlecenie na kolejny miesiąc - czerwiec. Rozliczyłem się wieczorem z powierzonych narzędzi pracy dnia 29.05.

Jak co miesiąc drogą mailową wysłałem rozliczenie kilometrów od których moje wynagrodzenie było uzależnione. Czekałem do dnia 15 czerwca, niestety wypłaty nie otrzymałem. Telefon zleceniodawcy milczał, brak kontaktu sms. Po mojej niespodziewanej wizycie w biurze dowiedziałem się od zleceniodawcy, że nie będę rozliczony dopóty ten nie dostanie kary od kontrahenta, którą następnie rozłoży na kierowców nie poprzez wezwanie do zapłaty, lecz poprzez obniżenie wynagrodzenia. (Termin wystawienia kary przez kontrahenta jest nieznany ani również jej wysokość). W rozmowie telefonicznej spytałem - czy przeze mnie zerwano kontrakt i stąd - otrzymałem odpowiedź, że Nie.
Chciałem polubownie załatwić sprawę, wysłałem drogą mailową ponownie rozliczenie, dzwoniłem, wysyłałem smsy, niestety bezskutecznie, toteż wysłałem wezwanie do zapłaty listem poleconym.

Oto zapisy w umowie dotyczące mojej odpowiedzialności za ew. Szkodę.

Cytuję:
" § 4, punkt 3. . W wypadku, w którym Zleceniobiorca nie przystąpi do świadczenia Usług w terminie określonym w
Umowie lub poinformuje Zleceniodawcę o niemożności wykonania Usług, w terminie uniemożliwiającym Zleceniodawcy powierzenie świadczenia Usług innej osobie o odpowiednich kwalifikacjach, z zachowaniem terminów świadczenia usług na rzecz kontrahentów Zleceniodawcy, Zleceniodawca ma prawo do żądania
zapłaty przez Zleceniobiorcę kary umownej w wysokości równej stracie Zleceniobiorcy za niewykonaną usługe wraz z naliczoną karą, w terminie 7 dni od dnia otrzymania przez Zleceniobiorcę wezwania do
zapłaty. W celu uniknięcia watpliwości Zleceniodawcy przysługuje prawo dochodzenia odszkodowania na
zasadach ogólnych przenoszącego wysokość zastrzeżonej kary umownej. "

§7
Postanowienia końcowe
1.Zleceniodawca przekazuje opiniowanie na temat poprawności wykonanej usługi dla swojego Zleceniodawcy.
2. W przypadku niewykonania lub nienależytego wykonania niniejszej Umowy o świadczenie usług przez Zleceniobiorcę, Zleceniodawca będzie uprawniony do dochodzenia od Zleceniobiorcy wszelkich kwot tytutem naprawienia szkody poniesionej przez Zleceniodawcę w pełnej wysokości, w tym także kwot wynikających z kar umownych lub innych kwot i potrąceń nałożonych przez kontrahentów Zleceniodawcy na Zleceniodawcę. W celu uniknięcia watpliwości za nienależyte wykonanie Umowy o świadczenie usług strony będą uważać wykonywanie Usług przez Zleceniobiorcę z opóźnieniem lub w innych terminach niż przekazane przez Zleceniodawcę.
W sprawach, które nie zostały uregulowane niniejszą umową, zastosowanie mają
przepisy Kodeksu cywilnego.
3. W celu uniknięcia watpliwości Zleceniodawca ma prawo potrącenia z wynagrodzenia Zleceniobiorcy
wszelkich kwot, o których mowa w pkt 2 powyżej.

Kończąc - jestem w chwili obecnej bez pracy, niewypłacone środki utrudniają mi egzystencję oraz opóźniają zobowiązania finansowe.
Zleceniodawca zapewne wypłaci środki, ale jestem pewny, że okrojone - przesyłać kolejne - tym razem przedsądowe wezwanie do zapłaty kwoty pozostałej względem całości, a następnie złożyć wniosek do sądu czy też odpuścić sobie?

Powrót