K
kasiunia111
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Dobry wieczór mam pytanie.Jestem matką wychowywującą córke niepełnosprawną i mój mąz pracuje za granicą.W państwie w którym pracuje nie może nas dopisać do swojego ubezpieczenia zdrowotnego.Wobecnej chwili nie mamy z córka ubezpieczeia zdrowotneg ponieważ od 1stycznia 2010 r.weszła ustawa ze moge otrzymywać świadczenie pielegnacyjne na moją córkę.Dotej pory błam zarejestrowana w Urzedzie Pracyi urzad ten mi opłacał ubezpieczenie.10 lutego złożyłam papiery do Urzędu Miasta na to świadczenie ale jednym warunkiem żeby je otrzymać było wyrejestrowanie się z Urzedu Pracy.Papiery moje zostaly przekazane dalej do instytucji która zajmuje się sprawami zwiazanymi z wypłatą świadczeń rodzinnych z zagranicy mojemu mężowi.Dzwoniać tam pani która zajmuje się moja sprawą poinformowała mnie że sprawdzanie tych papierów potrwa ok.3 miesięcy.I właśni w ten sposób nie mamy ubezpieczenia zdrowotnego.Czy ja mogę skorzystac z jakiegoś ubezieczenia nie opłacajac sobie sama składki na to ubezpieczenie.Czy jest jakieś inne wyjscie w mojej sytuacij.Gdzie mogę się udać w tej sprawie i do kogo.Czy to jest prawnie że matka z dzieckiem niepełnosprawnym została bez UBEZPIECZENIA ZDROWOTNEGO I OPIEKI MEDYCZNEJ.Prosze o porade.PLIS