Ubezpieczenia w niemczech

• Autor wątku Autor wątku syla46@o2.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

syla46@o2.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie może ktoś mi wytłumaczyć co oznacza zwolnienie od obowiązku ubezpieczeniowego polskich pracowników sezonowych w niemczech.I jeszcze jedno czy otrzymam zasiłek rodzinny w niemczech po przepracowaniu 6 miesiecy.Dzięki

Witam mam pytanie może ktoś mi wytłumaczyć co oznacza zwolnienie od obowiązku ubezpieczeniowego polskich pracowników sezonowych w niemczech

Niemiecki pracodawca korzysta na tym że Polacy pracują do 3 miesięcy na Polskim ubezpieczeniu oni na tym korzystają bo jest tania siła robocza. Ale Polakowi się nie liczy czas pracy w Niemczech do emerytury Niemieckiej.

I jeszcze jedno czy otrzymam zasiłek rodzinny w niemczech po przepracowaniu 6 miesiecy
.

Jeżeli będziesz pracować w dalszym ciągu dalej to tak wyrównanie liczy się od dnia złożenia
wniosku .

Serdecznie dziekuje to znaczy ze nie jestesmy tam ubezpieczeni,to by sie zgadzało bo jak byłam na chorobowym to mi nie wypłacili.A czy do polskiej emerytury nam sie liczy.I niema sposoby żeby nas ubezpieczali.Co do zasiłku na dziecko będe pracowała 6 miesięcy w niemczech bo ustawa weszła od tego roku że możemy nie 4 a 6 miesiecy.Pozdrawiam.

Serdecznie dziekuje to znaczy ze nie jestesmy tam ubezpieczeni,to by sie zgadzało bo jak byłam na chorobowym to mi nie wypłacili.A czy do polskiej emerytury nam sie liczy

Jeżeli nie jesteś ubezpieczona w Niemczech to do emerytury się nie dolicza.

Co do zasiłku na dziecko będe pracowała 6 miesięcy w niemczech bo ustawa weszła od tego roku że możemy nie 4 a 6 miesiecy.

Samo załatwianie Kindergeld trwa dłużej niż 6 miesięcy zanim wypłacą.
http://www.pracabezgranic.info/kindergeld/

Ostatnia edycja:
Pobyt ponad 1/2 roku jest podstawowym warunkiem nieograniczonego obowiązku podatkowego. Paradoks polega na tym, że nieograniczony obowiązek podatkowy zaczyna się od pierwszego dnia pobytu, o ile warunek 1/2 roku zostanie spełniony. Tak więc po upływie 1/2 roku pobytu można jednoznacznie stwierdzić, że osoba podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu, ale przed upływem pół roku można jedynie stwierdzić, że istnieją przesłanki, które pozwalają się tego spodziewać.
W przypadku, gdy 1/2 roku jeszcze nie minęło, oprócz zameldowania, które dokumentuje początek pobytu w Niemczech, takimi przesłankami mogą być:
kontrakt / umowa o pracę, której zakończenie wypada po upływie 1/2 roku od przyjazdu do Niemiec
pozwolenie na pracę, którego zakończenie wypada po upływie 1/2 roku od przyjazdu do Niemiec
zaświadczenie pracodawcy / podpisane umowy cywilno-prawne (w przypadku samozatrudnienia)
zaświadczenie (pozwolenie) pobytu dla obywateli UE - tzw. Bescheinigung gemäss §5 FreizüG/EU
inne dokumenty zależnie od okoliczności
W przypadku samozatrudnienia sytuacja wydaje się prostsza, gdyż sam fakt zarejestrowania działalności gospodarczej w Niemczech stanowi podstawę rezydencji podatkowej, ale urzędy w przypadku obywateli polskich mimo posiadania Gewerbeanmeldung niejednokrotnie kwestionują fakt posiadania siedziby w Niemczech (adres tzw. Büroservice często nie wystarcza). W takim przypadku konieczne staje się zameldowanie i inne sprawy związane z posiadaniem miejsca zamieszkania, tak jak opisano w punkcie poprzednim. Dodatkowo urząd może życzyć sobie dowodu na to, że działalność gospodarcza jest aktywna - czyli, że osoba samozatrudniona faktycznie tę działalność prowadzi i uzyskuje regularne przychody.http://www.pracabezgranic.info/kindergeld/

Ostatnia edycja:
Witam!jestem tu nowa i jeszcze dokładnie nie wiem jak się tu poruszać,ale spróbuję:)czy ktoś może mi pomóc w następującej sprawie-moja siostra prowadzi działalność gospodarczą w niemczech.co powinna sobie opłacać,żeby w razie choroby(albo ciąży-bo myśli o dziecku;) nie zostać bez środków do życia?jeżeli ktoś wie cokolwiek na ten temat to proszę napisać!urzędnicy w niemczech nie pomogą niestety polakom w takich sprawach:(

Nowość od 01.01.2009:
Według przepisów prawa każdy pracujący, bezrobotny lub prowadzący samodzielną działalność gosp. podlega obowiązkowi ubezpieczenie zdrowotnego.

Jakie ubezpieczenie dla kogo?

Obowiązkowemu ustawowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu podlegają:
- zatrudnieni pracownicy (przy rocznym wynagrodzeniu do 48.150 EUR albo miesięcznym do 4.012,50 EUR),
- uczący się zawodu (Auszubildende),
- emeryci,
- studenci,
- praktykanci,
- pobierający świadczenia socjalne dla bezrobotnych,
- rolnicy, artyści i publicyści.

Możliwość dobrowolnego ubezpieczenia w ustawowych kasach chorych posiadają także:
- prowadzący działalność gosp. (Selbststaendige),
- zatrudnieni pracownicy, których roczny dochód przekracza 48.150 EUR.

Zasadniczo możliwość tę mają ci, którzy w przeszłości podlegali obowiązkowemu ubezpieczeniu, a przez zmianę ich sytuacji zawodowej mogliby podlegać prywatnemu ubezpieczeniu.

Zadania wyznaczone ustawowemu ubezpieczeniu przejmują kasy chorych (Krankenkassen), w których ubezpieczają się podlegający temu ubezpieczeniu.
Ponieważ katalog usług medycznych, jakie obejmuje ubezpieczenie ustawowe musi być honorowany przez wszystkie kasy chorych, nie ma wielkiej różnicy w tym, kto ubezpieczony jest w jakiej kasie.

Niemcy: obywatelstwo, osiedlenie, pomoc socjalna i przydatne informacje

A jak wybrać dobrą prywatną firmę ubezpieczeniową?Jak zadajesz im pytania to wręczają oferty do ręki i masz sobie poczytać.Te wszystkie ich regulaminy są tak zawiłe,że czytasz i do końca nie wiesz o co chodzi?Może ktoś załatwiał takie ubezpieczenie i może coś polecić?
Jeszcze jedno pytanie-czy prowadzących własną działalność nadal obowiązuje pozwolenie na pobyt?czy coś się zmieniło?

A jak wybrać dobrą prywatną firmę ubezpieczeniową?Jak zadajesz im pytania to wręczają oferty do ręki i masz sobie poczytać.

Więc zadaj im proste pytanie płacąc 5 lat ubezpieczenie ile wynosi wypłacenie emerytury miesięcznie po osiągnięciu wieku emerytalnego ----czy to jest tylko 50e miesięcznie za każde 5 lat składki

Powrót