Ubezpieczenie a szkola zaoczna

• Autor wątku Autor wątku kubaba12123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubaba12123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam 19 lat i niedlugo konczy mi sie ubezpieczenie przy mamie. W tym roku skoczylem liceum a za rok planuje isc na studia jednak do tego czasu bede chodzil do szkoly zaocznej ( tzw. studium). Zajecia bede mial praktycznie co tydzien czasami co dwa. I moje pytanie brzmi czy po skonczeniu mi sie ubezpieczenia przy mamie musze sie isc zarejestrowac jako bezrobotny czy moge byc dalej ubezpieczony przy niej? Dodam, ze pytalem sie w tej szkole czy wydaja jakies świstki do ubezpieczenia, ale pani powiedziala mi, ze nie wydają takich rzeczy. Jest to szkoła publiczna - myslalem ze dostane od nich ubezpieczenie ze sie dalej ucze... Prosze o odpowiedzi. Pozdrawiam.

Nie rejestruj się jako bezrobotny, jeśli nie zamierzasz szukać pracy. Szkoła będzie opłacać część Twoich składek, w tym ubezpieczenie. Szkoły nie wydają uczniom żadnych świstków, żeby ich ubezpieczać we własnym zakresie.

Chyba nie jest tak jak Pan pisze. Napisałem e-mail do tej szkoly i odpisali mi to: "My – jako szkoła – nie ubezpieczamy Państwa ALE jeśli jest Pan osobą bezrobotną to może się Pan ubezpieczyć w Urzędzie Pracy, jeśli Pan pracuje to u pracodawcy.

Może się Pan też ubezpieczyć przy rodzicu w jego zakładzie pracy na podstawie zaświadczenia wystawionego przez szkołę."
Moji rodzice nie maja zadnego zakladu pracy wiec to odpada... Oni wyraznie posza ze nie ubezpieczaja to chyba nie moze byc tak jak Pan pisze.

Powrót