Ubezpieczenie AOK, a polskie zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku lukasz-kiler81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz-kiler81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, pracuję w Niemczech (dwu letni kontrakt u pracodawcy polskiego) i od września 2012 jestem ubezpieczony w AOK.
Z dniem 29.12.2012 została rozwiązana moja umowa o pracę z powodu nie przedłużenia umowy przez niemiecka firmę.
Z dniem 28.12 zacząłem chorować w polsce. Cztery zwolnienia lekarskie:
-(pierwsze wystawione 31.12 .12
(od 28.12.12 do 09.01.13);
-drugie wystawione 10.01
(od 10.01 do 19.01.);
-trzecie wystawione 21.01
(od 20.01 do 29.01.);
-czwarte wystawione 29.01
(od 30.01 do 31.01.13)
Zwolnienia wysyłałem w terminie do swojego zakładu pracy, ale nie jestem pewien czy dalej zostały wysłane do AOK.(Trzecie zwolnienie zostało odesłane mi na adres domowy- nie wiem dlaczego?)
Dodam, że od 01.02.13 znowu pracuję w Niemczech ciągle jestem ubezpieczony w AOK, bo były pracodawca mnie nie wyrejestrował, nadal posiadam ważną kartę AOK ponieważ pracuję w tej samej firmie, nastąpiła tylko zmiana jej nazwy) Byłem z tymi zwolnieniami dzisiaj w placówce AOK w Niemczech, (z kierownikiem, który miał dwa moje pierwsze zwolnienia u siebie?... i tłumaczył mi w AOK ponieważ po niemiecku nie szprecham)
Pani najpierw zażądała numeru i historii choroby, powiedziałem że nie ma problemu mogę ją wysłać od lekarza z Polski, potem powiedziała że nie ma zachowanej ciągłości zwolnienia. W Niemczech daty zwolnienia muszą się podobno zazębiać!?, jak dla mnie ciągłość zwolnień jak najbardziej zostały zachowane(od 28.12.12 do 31.01.13) Nie wiem czy to przepisy czy ewidentnie szukała dziury w całym, powiedziała że mają wiele takich spraw i wypłata za chorobowe nie jest możliwe. Była również zdziwiona ty że moje pierwsze zwolnienie jest wystawione wstecz, ale w Polsce jest to przecież dozwolone, ale i tak to pierwsze zwolnienie myślę że odnosi się raczej do zakładu pracy, a te późniejsze do niemieckiego AOK.
Czy AOK ma jakiś okres ochronny ubezpieczonego po wygaśnięciu umowy o pracę?
Nie wiem o co do końca chodzi, czy mam szanse odzyskać chociaż część pieniędzy od zakładu pracy(chorobowe zacząłem przed wygaśnięciem umowy o pracę ) lub od AOK?(ponieważ były mi odciągane wysokie składki przez cztery miesiące)
Proszę o informacje czy mam prawo starać się o świadczenia za ten miesiąc chorobowego, bo nie wydaje mi się że pracodawca lub ubezpieczyciel może tak zostawić kogoś na lodzie bez żadnego świadczenia.
Ekspertów w tym temacie lub o podobnych doświadczeniach proszę o informacje, bo to wszystko jest dla mnie co najmniej dziwne
z góry dziękuję i pozdrawiam

Pracodawca nie ma obowiązku przesyłać Twoich zwolnień do AOK. W Niemczech robi to lekarz, jedno zaświadczenie idzie automatycznie do AOK. Jeżeli byłeś u polskiego lekarza, to sam musisz przesłać zaświadczenie do AOK. AOK płaci od 6 tygodnia niezdolności do pracy, o ile wcześniej wpłynęło zaświadczenie. To znaczy, nie ma świadczeń wstecz. Jeżeli dopiero teraz przedłożyłeś zaświadczenia i nie jesteś już chory, żadne świadczenia z AOK nie przysługują.

witam, mam prosbę, moja mama przebywa wlasnie w niemczech w pracy, umowe ma do 30,06,2013 obecnie przebywa na chorobowym do 30,05, jest jeszcze w niemczech, ma ubezpieczenie AOK,i teraz nie wiemy czy ona musi siedziec tam przez caly okres choroby, czy jesli wroci do Polski bedzie musiala wrócic do pracy na ten miesiąć co ma umowe czy moze z Polski od lekarza wysyłac dalej chorobowe? ma reke po operacji, watpie,zeby mogla tam wrócic, ale sami nie wiemy co robic , jestesmy bezradni, mama nie zna jezyka, kazdy mówi jej cos innego, kogo sluchać? poradźcie prosze co w tej sytuacji zrobic? z góry dziekuje za odpowiedzi,

Witam, w Piątek odeszlam ze swojej pracy, po jakim czasie strace moje ubezpieczenie ?

jak przestana wpływać składki ,z kasy chorych musisz się wymeldować

witam mam taka sprawe wie ktos moze jak pracuje w niemczech i umowe mam na czas nieokreslony i bede miał operacje i czy jest taka mozliwosc zebym miał ja zrobiona w polsce i bedzie mi sie nalezało chorobowe w niemczech prosze o szybka odpowiedz z gory dziekuje

Witam . Mam pytanie miałam wypadek w drodze do pracy , w szpitalu lezalam trzy tygodnie mam zwolnienie 5 tygodni . W następnym tygodniu wracam do Polski ponieważ nie nadaje sie do pracy ( mam uraz ręki) czy w Polsce mogę iść do lekarz i mieć nadal chorobowe , ile mogę przebywać na chorobowym ?

Powrót