Ubezpieczenie AOK Niemcy - kilka pytan

• Autor wątku Autor wątku PanKruk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanKruk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jest to nowa karta.
1.Czy gdy nie mam ubezpieczenia zadnego w PL , tylko karte AOK z Niemiec to jak wyglada leczenie w PL?
2.Czy moje dzieci ktore mieszkaja w PL moga byc ze mna ubezpieczone?

Moze mi ktos kto jest obeznany w temacie dokladniej to wyjasnic.

1. Tylko w przypadkach naglych, tzn. jak pojedziesz do Polski i tam nagle na cos zachorujesz

2. Dzieci moga byc ubezpieczone tylko wtedy, gdy w Polsce nie maja zadnego wlasnego ubezpieczenia

Okej.
1.A czy dzieci ubezpieczone na ubezpieczenie niemieckie AOK z rodzicem tez w Polsce moga isc do lekarza tylko w naglych przypadkach?
2.Czyli trzeba oplacac ubezpieczenie i w PL i w Niemczech?

Teraz jest tak ze mama oplaca ubezpieczenie w PL i w DE i tata rowniez w PL i w DE.
Co w takiej sytuacji nalezy zrobic? Oni pracuja legalnie w DE.
A ja i siostra studiujemy i jestesmy ubezpieczeni przy tacie w ubezpieczeniu PL.

Nie mozna byc ubezpieczonym rownoczesnie w systemach ubezpieczenia dwoch roznych panstw. A wiec ani twoj tato ani twoja mama nie moga byc ubezpieczenie "rowniez w PL i w DE", bo to jest wbrew przepisom unijnym,
Skora pracuja wylacznie w Niemczech, powinni byc ubezpieczeni wylacznie w Niemczech a uczace sie dzieci (do ktoregos tam roku zycia, nie pamietam z glowy), ktore nie maja wlasnego ubezpieczenia polskiego, beda ubezpieczone przez ubezpieczenie niemieckie rodzicow, rodzice musza tylko wystapic o jakis tam unijny formularz transferowy za pomoca ktorego zarejestrujecie sie w NFZ w Polsce, i bedzie mogli chodzic w Polsce do lekarza jak kazdy zwykly Polak ubezpieczony w Polsce. NFZ natomiast bedzie sie sam rozliczal za leczenie z niemiecka kasa chorych.

Czyli
1.Mama pracuje w DE i ma miec ubezpieczenie w DE i w PL moze tylko w naglych wypadkach isc do lekarza, a gdy np. musiala by isc do szpitala to musi sama zaplacic i wtedy odda jej AOK DE? Tak samo tata ma byc ubezpieczony w DE?
2.My jako dzieci mozemy byz przy mamie lub tacie i to ubezpieczenie DE funkcjonuje dla nas jak normalne PL, a dla rodzicow juz tylko w naglych wypadkach?

To pewne jest na 100% ze tak jest?

Powrót