Ubezpieczenie auta zatrzymanego jako dowód w sprawie

• Autor wątku Autor wątku biedronka.sd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

biedronka.sd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień dobry,

prowadzę działalność transportową busami do 3,5t po Europie.
W grudniu 2018 roku mój kierowca potrącił pieszego na terenie Francji i od tamtego momentu bus (leasingowany) jest trzymany na policyjnym parkingu jako dowód w sprawie. Na moje pisma w tej sprawie aby oddali auto nie reagują - dostałam tylko raz informację, że będą je trzymali ile będzie potrzeba.
Przechodząc do meritum - kończy się ubezpieczenie OC a nie wiem ile jeszcze miesięcy auto będzie tam stało - czy mam prawo nie przedłużać polisy w takim przypadku? Zdaję sobie sprawę, że gdyby była mowa o aucie, które sobie stoi na parkingu od tak po prostu nie używane to musiałabym przedłużyć, ale w tej sytuacji ja nie mogę go użytkować i nie wiem jak długo jeszcze nie będę mogła.

Do czasu aż pojazd jest zarejestrowany w Polsce to musi mieć OC. Nie ma żadnych wyjątków.

I tu jest ciekawe pytanie. Czy OC musi placic właściciel, użytkownik czy posiadacz?

No to kolejne pytanie. Kto powinien zawrzeć nowa umowę na kolejny rok? Wg mnie organ który auto zatrzymał bo na chwilę obecna to on zarządza samochodem.

U nas Gminy czy Miasta po odholowaniu pojazdy po pół roku stają się jego posiadaczem i to na nich ciąży obowiązek zapłaty OC.

Regand napisał:
Płaci ten co zawarł umowę.

To prawda. Tyle że nie na temat. Zgodnie z ustawą to posiadacz jest zobowiązany do zawarcia umowy. A skoro autorka posiadaczką aktualnie nie jest to może umowę wypowiedzieć. Należy jednak wskazać, że poźniejsze koszty kopania się z systemem, mogą być wyższe od tego OC.

Powrót