Ubezpieczenie chorobowe emeryta z PL

• Autor wątku Autor wątku Pogodniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pogodniak

Praktyk
Odpowiedzi
3 376
Przeczytalem informacje na forum, ale jakos nie znajduje odpowiedzi na takie pytanie:

Gdzie jest ubepieczony (ubezpieczenie zdrowotne) polski emeryt, ktory przyjezdza na stale do Niemiec?

Wiem, ze jest karta EKUZ, ale ona sie tyczy przypadkow, gdy ktos przebywajac tymczasowo w Niemczech musi isc do lekarza w naglych przypadkach.

Mi chodzi natomiast o cos innego. Moja /mieszkajaca na Slasku/ mama-emerytka ma od urodzenia przez pochodzenie podwojne obywatelstwo polsko-niemieckie i w kazdej chwili moze przyjechac do Niemiec na stale bez zadnych problemow . Moj tato-emeryt ma tylko obywatelstwo polskie. Ze wzgledu na narastajace problemy zdrowotne rodzicow oraz nienajpesza opieke lekarska w Polsce zastanawiam sie nad ich sciagnieciem do Niemiec.

Z mama nie bedzie zadnego problemu, jako obywatelka niemiecka zglosi sie die Rentenversicherung, przelicza jej polska emeryture na niemiecka, i dostanie ew. troche wyrownania na poziomie Grundsicherung i przez to automatycznie zostanie objeta niemiecka kasa chorych.

Ale co z tata, jako maz obywatelki niemieckiej bedzie mial prawo pobytu, ale emeryture bedzie dostawal z Polski a te 1200 zlotych nie wystarczy przeciez na oplacenie niemieckiego ubezpieczenia chorobowego. Czy ja dobrze rozumiem przepisy unijne, ze emeryt, ktory przyjezdza na pobyt staly do innego panstwa unijnego po prostu rejestruje sie lokalnej (tutaj: niemieckiej) kasie chorych na podstawie zaswiadczenia o ubezpieczeniu w Polsce i nadal placac skladki w Polsce od swojej emerytury z Polski jest ubezpieczony w Niemczech tak jak kazdy Niemiec, a ubezpieczalnie rozliczaja sie z kosztow miedzy soba?

Nie chcialbym byc nieuprzejmy, ale prosze o odpowiedzi tylko osoby, ktory maja na tym polu konkretne doswiadczenia po przystapieniu Polski do Unii, a nie gdybanie w stylu "wydaje mi sie, ze...."

Dzieki z gory!

tata bedzie potrzebowal Freizügigkeitsbescheinigung jak kazdy obywatel EU..czyli wykazac sie dochodem..a jako malzonek to chyba bedzie podpiety pod zony ubezpieczenie.,..czy sie znowu myle?

poczytaj na innym forum..tam te tematy sa przerabiane na codzien

http://www.mypolacy.de/forum/dir/poradnik,6

potrzebny druk E-104..z polski ciaglosc ubezpieczenia

w linku ktory podalam jest na forum ktos kto mieszka i pracuje w kasie chorych niemieckiej od wielu lat..takze od niego uzyskasz konkretna odpowiedz..a co lepsze w jezyku niemieckim,,bo on slabo pisze po Polsku...

moge na prywtna skrzynke podac Ci namiar na ta osobe

Moim zdaniem nie moze byc podpiety pod ubezpieczenie zony, bo ma wlasne dochody i wlasne ubezpieczenie (w Polsce), wobec tego wlasne prawo do ubezpieczenia,

na tamtym forum nie ma expressis verbis przypadku emerytow z obywatelstwem polskim, ktory chca sie na stale przeniesc do niemiec, tak jak np. emeryci niemieccy, ktorzy mieszkaja na stale na Majorce, oni placa ubezpieczenie w Niemczech ze swojej emerytury, ale sa zarejestrowania w hiszpanskiej kasie chorych i od niej dostaja takie swiadczenia, jakie przysluguja tubylcom, czyli hiszpanom, chociaz nie placa tam skladek

ale podaj mi namiar na ta osobe z kasy chorych, ona powinna wiedziec.

Dzieki Belunia, czyli jest tak, jak przypuszczalem: tato pobierajac emeryture w Polsce, ale przenoszac sie na stale do Niemiec, pobiera w Polsce formularz S1, z tym formularzem rejestruje sie w niemieckiej kasie chorych jest traktowany jak niemiecki ubezpieczeony, chociaz wcale nie placi tu skladek.

Ulatwienia, o ktorych piszesz, polegaja na tym, ze jadac do Polski rowniez w Polsce jest traktowany jak zwykly Polak mieszkajacy na stale w Polsce, czyli moze korzystac zarowno z niemieckiej jak i polskiej sluzby zdrowia bez ograniczen na zasadach krajowych

Kto jest odpowiedzialny za zapewnienie mi opieki zdrowotnej, jeżeli jestem emerytem lub rencistą mieszkającym w UE, Islandii, Liechtensteinie, Norwegii lub Szwajcarii?
Zgodnie z zasadą podstawową Twoją emeryturę lub rentę wypłaca kraj, w którym jesteś ubezpieczony. Jeżeli otrzymujesz emeryturę lub rentę w większej liczbie krajów niż jeden, a jeden tych krajów jest Twoim krajem zamieszkania, kraj ten jest odpowiedzialny za objęcie systemem opieki zdrowotnej Ciebie i członków Twojej rodziny. Zawsze będziesz jednak uprawniony do świadczeń rzeczowych, np. do usług opieki zdrowotnej i lekarstw, w kraju, w którym zdecydujesz się zamieszkać.

W tym celu musisz zarejestrować się w tamtejszej instytucji zabezpieczenia społecznego, niezależnie od tego, w którym kraju jesteś ubezpieczony. Musisz zwrócić się do kraju, który wypłaca Twoją emeryturę lub rentę o formularz S1, który jest potrzebny do rejestracji w instytucji opieki zdrowotnej miejsca zamieszkania. Otrzymasz leczenie na takich samych zasadach jak osoby ubezpieczone w tym kraju oraz na takich samych zasadach jak jego obywatele.
Jeżeli nie otrzymujesz emerytury ani renty w kraju zamieszkania, kraj wypłacający Twoją emeryturę lub rentę zwróci krajowi zamieszkania koszty usług świadczonych Tobie i członkom Twojej rodziny. Taka procedura zwrotu odbywa się między instytucjami.

Kraj, który wypłaca Twoją emeryturę lub rentę jest także odpowiedzialny za wydanie Twojej europejskiej karty ubezpieczenia zdrowotnego (EKUZ). Pieniężnych świadczeń chorobowych udziela kraj, w którym jesteś ubezpieczony.

Najczęściej zadawane pytania - UE

Powrót