Ubezpieczenie dla bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku moudyyy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moudyyy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam moja sytuacja wygląda następująco bylem jakiś czas za granicą poza europą (nie byłem wymeldowany z PL) i tam pracowałem sytuacja się pogarszyła i musiałem wrócić, ale znowu wyjade za jakieś 9 - 10 miesięcy. Z tego co widzę to w PL dobrze płatnej pracy nie ma. Moje pytanie brzmi czy przysługuje mi ubezpieczenie np bez rejestrowania się w starostwie jako "BEZROBOTNY" - nieszukający pracy? Tzn doszedł mi jakiś dokument z MegaMedu (przychodni) w której byłem zarejestrowany, że mam przynieść jakieś zaświadczenie z ubezpieczenia a oni mają to wysłać do funduszu. Moje pytanie brzmi. Jakie mam przynieść zaświadczenie? Jakiś dokument z urzędu pracy na podstawie tego co mi MegaMed wysłał? Czy będę musiał rejestrować się w urzędzie jako bezrobotny i odhaczać? Chodzi mi o to że nie bardzo szukam pracy bo mam spore oszczędności a poza tym wyjeźdzam za te pare miesięcy i w międzyczasie chciałbym mieć ubezpieczenie, w PL odkładałem te składki pare lat a nie korzystałem w ogóle z usług medycznych. Więc czuje się trochę stratny. Teraz wróciłem do PL jestem bezrobotny ale nie biedny. W tym zaświadczeniu piszę że będą trudności z opieką lekarską medyczną lub będzie obciążona kosztami do kilkutysięcy jeśli coś mi się w międzyczasie stanie. Więc pytam czy mogę np mieć Ubezpieczenie przynajmniej przez jakiś czas jako bezrobotny który nie szuka pracy? Bo z tego co wiem ubezpieczenie zdrowotne przysługuje jak się rejestrujesz w starostwie i szukasz pracy (odhaczasz się) ale ja tego nie potrzebuje bo nie szukam pracy i mam spore oszczędności poza tym z tego co widzę ogólnie marne zarobki wszędzie a poza tym wyjezdzam. Jakieś 3 lata w PL płaciłem składki a nie byłem u lekarza państwowego ani razu.

Ostatnia edycja:
To że kiedyś tu pracowałeś i nie byleś u lekarza nie ma znaczenia. Co wogole za pomysł, placileś za to by mieć taką możliwośc. Jak masz kasę możesz sie sam ubezpieczyć i opłacić składkę. Nie musisz sie rejestrować. Ale w przypadku jakby cos ci sie stalo a niemiałbyś ubezpieczenia, potrzbeny był szpital czy cos to tych oszczędności może ci nie starczyć.

Ostatnia edycja:
karolla0905 napisał:
To że kiedyś tu pracowałeś i nie byleś u lekarza nie ma znaczenia. Co wogole za pomysł, placileś za to by mieć taką możliwośc. Jak masz kasę możesz sie sam ubezpieczyć i opłacić składkę. Nie musisz sie rejestrować. Ale w przypadku jakby cos ci sie stalo, potrzbeny był szpital czy cos to tych oszczędności może ci nie starczyć.

No dobrze ja to rozumiem że mogę się sam ubezpieczyć ale czy mi to po prostu przysługuje czy nie? Bo właśnie do prywatnego lekarza to mogę sobie chodzić i tak prywatny lekarz jest wydajniejszy bo mu się płaci. Ale ja ogólnie pytam czy prawnie jest taka możliwość by dostać chociaż na jeden miesiąć dwa lub trzy ubezpieczenie zdrowotne kiedy realnie nie szuka się pracy. Napisałaś
Co wogole za pomysł, placileś za to by mieć taką możliwośc.
No nie. Płaciłem nie po to żeby mieć możliwość leczenia tylko płaciłem dlatego że musiałem pracując na stałą umowe innej opcji nie ma (to przymus prawny). Jak już wspomniałem do prywatnego mogę iść ale boję się np o wypadek lub nagłe pogorszenie stanu zdrowia, nie chodzi o ubezpieczenie np wypadkowe by dostać odszkodowanie itd.. Tylko za ewentualny nagły pobyt w szpitalu, bo właśnie obawiam się że jaby coś mi się stało to potem rachunek na 10 tyś wystawią. Mi nie chodzi o pierdoły jak np zapisanie się do lekarza stomatologa jak ząb boli. Tylko o nagły pobyt w szpitalu w wyniku nagłego pogorszenia stanu zdrowia.

Ostatnia edycja:
Aha dzięki Koszsz. Bo nie byłem pewny z tego co mi znajomy mówił jak był w międzyczasie bezrobotnym i poszedł do urzędu pracy a prace za 2 miechy miał mu kolega załatwić i nie chcial przez urząd pracy to mu na siłe wciskali byle jaką prace za byle jakie pieniądze pod pretekstem groźby wypisania go z urzędu i zabrania ubezpieczenia. Niby ten urząd pracy ma pośredniczyć w szukaniu pracy, a zajmuje się tym czym Hitler w obozach pracą przymusową po to by podbić statystyki skuteczności które lecą do GUSu. To pójdę z tym zaświadczeniem z przychodni do urzędu pracy może mi wystawią jakąś formalność mam nadzieje że nie będę musiał się odhaczać i tłumaczyć dlaczego nie pracuje bo tym kretynom wydaje się że każdy będzie zapiexxx MODERACJA za najniższą krajową w tym kraju. Ja w USA zarabiałem 4 tyś dolarów miesięcznie a tutaj jak patrze to wszędzie minimalna... tzn mógłbym złapać dobrą robote ale po prostu nie chce mam do tego prawo poza tym raz na miesiąc trafia mi się jakaś umowa o dzieło (nieregularna) więc nie ma sensu iść do stałej pracy za 1300zł żałosny ten kraj. Dziękuje i pozdrawiam. Ja mam żone na utrzymaniu w stanach i dziecko i co za 1300zł mam pracować tym bardziej że zajxxx MODERACJA i zmarnowali moje pieniądze z ubezpieczenia z 3 lat chory kraj w USA można nawet Emeryture w dowolnym momencie wypłacić, a wy nie dostaniecie swoich.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót