M
moudyyy
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam moja sytuacja wygląda następująco bylem jakiś czas za granicą poza europą (nie byłem wymeldowany z PL) i tam pracowałem sytuacja się pogarszyła i musiałem wrócić, ale znowu wyjade za jakieś 9 - 10 miesięcy. Z tego co widzę to w PL dobrze płatnej pracy nie ma. Moje pytanie brzmi czy przysługuje mi ubezpieczenie np bez rejestrowania się w starostwie jako "BEZROBOTNY" - nieszukający pracy? Tzn doszedł mi jakiś dokument z MegaMedu (przychodni) w której byłem zarejestrowany, że mam przynieść jakieś zaświadczenie z ubezpieczenia a oni mają to wysłać do funduszu. Moje pytanie brzmi. Jakie mam przynieść zaświadczenie? Jakiś dokument z urzędu pracy na podstawie tego co mi MegaMed wysłał? Czy będę musiał rejestrować się w urzędzie jako bezrobotny i odhaczać? Chodzi mi o to że nie bardzo szukam pracy bo mam spore oszczędności a poza tym wyjeźdzam za te pare miesięcy i w międzyczasie chciałbym mieć ubezpieczenie, w PL odkładałem te składki pare lat a nie korzystałem w ogóle z usług medycznych. Więc czuje się trochę stratny. Teraz wróciłem do PL jestem bezrobotny ale nie biedny. W tym zaświadczeniu piszę że będą trudności z opieką lekarską medyczną lub będzie obciążona kosztami do kilkutysięcy jeśli coś mi się w międzyczasie stanie. Więc pytam czy mogę np mieć Ubezpieczenie przynajmniej przez jakiś czas jako bezrobotny który nie szuka pracy? Bo z tego co wiem ubezpieczenie zdrowotne przysługuje jak się rejestrujesz w starostwie i szukasz pracy (odhaczasz się) ale ja tego nie potrzebuje bo nie szukam pracy i mam spore oszczędności poza tym z tego co widzę ogólnie marne zarobki wszędzie a poza tym wyjezdzam. Jakieś 3 lata w PL płaciłem składki a nie byłem u lekarza państwowego ani razu.
Ostatnia edycja: