ubezpieczenie dla dziecka i matki

• Autor wątku Autor wątku martus2607
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martus2607

Użytkownik
Odpowiedzi
231
mam 23 lata i 10 miesieczna corke. mam pytanie odnosnie ubezpieczenia. ja nie pracuje ani nie jestem zarejestrowana w urzedzie pracy gdyz ze wzgledu na dziecko nie moge podjac zadnej pracy. nie ucze sie a ojciec dziecka pracuje na czarno wiec tez nie jest ubezpieczony.
w razie wypadku wiem ze musialabym pokrywac koszty leczenia itp.
w zwiazku z tym mam pytanie jak i gdzie moge ubezpieczyc siebie i dziecko i ile to kosztuje?

[moderacja] !

Bez reklam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
witam a czy babcia może dodać do ubezpieczenia wnuka w swoim zakładzie pracy jako członka rodziny jeśli jej córka sama wychowuje dziecko i nie jest zarejstrowana w urzedzie pracy bo z dzieckiem nie ma kto zostać.

A czy ma znaczenie że razem nie mieszkają ale sa zameldowani u babci dziecka i jakie dokumenty bedą potrzebne do zgłoszenia?

Ani zamieszkiwanie, ani zameldowanie nie mają znaczenia.
Do zgłoszenia potrzebne będą:
- nr PESEL
- druk ZCNA lub inny formularz zawierający informacje w nim zawarte

Witam.
Podpinam się aby nie zaczynać nowego tematu.
Prowadzę własną działalność i chce zgłosić mojego syna (4 tyg.) do ubezpieczenia. Wypełniłem odpowiedni druk tylko mam jedną zagwostke:
punkt VII.01-podpis osoby ubezpieczonej (czyli teoretycznie mojego miesięcznego syna) :D
Mam proste pytanie: to miejsce pozostaje puste czy ktoś w tym miejscu się podpisuje (ja jako rodzic?)
Z góry dziękuje za pomoc.

Jakoś dziwnie Pan to ZCNA wypełnia. "Płatnik składek" to Pan. "Osoba ubezpieczona" to też Pan. Syn to "członek rodziny".

Hm...teraz ma to jakiś sens :) Już wszystko wiem. Dziękuje jeszcze raz.
Pozdrawiam

Powrót