ubezpieczenie dla dziecka...

• Autor wątku Autor wątku effa71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

effa71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam serdecznie chciałabym sie dowiedziec czy babcia moze ubezpieczyc wnuka jezeli mieszka w innym miescie(prowadzi wlasna dzialalnosc gosp.).Dodam ze my rodzice nie jestesmy ubezpieczeni....

Może.
Kodeks Cywilny: Art. 808 [Ubezpieczenie na rzecz osoby trzeciej]
§ 1. Ubezpieczający może zawrzeć umowę ubezpieczenia na cudzy rachunek. Ubezpieczony może nie być imiennie wskazany w umowie, chyba że jest to konieczne do określenia przedmiotu ubezpieczenia.

Ostatnia edycja:
Po pierwsze o jakim ubezpieczeniu mówimy? NNW?
Jeśli tak wystarczą dane wnuka i agent jakiegoś ubezpieczyciela żeby zawrzeć umowę.

Mahatman1981 napisał:
Po pierwsze o jakim ubezpieczeniu mówimy? NNW?
Jeśli tak wystarczą dane wnuka i agent jakiegoś ubezpieczyciela żeby zawrzeć umowę.

Chodzi mi o ubezpieczenie zdrowotne...my nie jestesmy ubezpieczeni ani zarejestrowani w PUP'ie

Janusz M. napisał:
Tutaj chodzi o ubezpieczenie zdrowotne NFZ. Powinna Pani zarejestrować się jako bezrobotna poszukująca pracy.

tak jak napisalam nie mam takiej mozliwosci poniewaz nie mam z kim dziecka zostawic.Poszlam do urzedu pacy a tam Pani na miejscu znalazla dla mnie oferte co mialam zrobic odmowilam gdyz
musze opiekowac sie synkiem juz sama nie wiem co mam robic...

Iahu napisał:
Może.
Kodeks Cywilny: Art. 808 [Ubezpieczenie na rzecz osoby trzeciej]
§ 1. Ubezpieczający może zawrzeć umowę ubezpieczenia na cudzy rachunek. Ubezpieczony może nie być imiennie wskazany w umowie, chyba że jest to konieczne do określenia przedmiotu ubezpieczenia.

i nie ma znaczenia ze nie mieszka w tym samym miescie??

Rodzice nie są ubezpieczeni :) To z czego żyją?
Poza tym jest jeszcze ojciec dziecka, niech zarejestruje się w PUPie, problem opieki nad dzieckiem odpada, bo siedzi z nim matka:)

effa71 napisał:
i nie ma znaczenia ze nie mieszka w tym samym miescie??
To jest zupełnie inne ubezpieczenie. Nie ma nic wspólnego z ubezpieczeniem zdrowotnym. Autor postu się pomylił.

Morena napisał:
Rodzice nie są ubezpieczeni :) To z czego żyją?
Poza tym jest jeszcze ojciec dziecka, niech zarejestruje się w PUPie, problem opieki nad dzieckiem odpada, bo siedzi z nim matka:)

otoz moj narzeczony a ojciec dziecka jest w trakcie otrzymania swiadectwa pracy ale to inna sprawa ja pytam chyba wyraznie czy babcia ktora mieszka w innym miescie moze wziasc pod swoja skadke z ZUSu wnuka...

Osoby podlegające ubezpieczeniu zdrowotnemu mają obowiązek zgłosić do ubezpieczenia swoich członków rodziny, którzy nie podlegają ubezpieczeniu zdrowotnemu z innego tytułu. Członkami rodziny są następujące osoby:

* dziecko własne, dziecko małżonka, dziecko przysposobione, wnuk albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę, albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej - do ukończenia 26 lat, natomiast jeżeli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi - bez ograniczenia wieku,

* małżonek,

* wstępni pozostający z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym.

Janusz M. napisał:
To jest zupełnie inne ubezpieczenie. Nie ma nic wspólnego z ubezpieczeniem zdrowotnym. Autor postu się pomylił.

,,Dziecko córki może być zgłoszone do ubezpieczenia zdrowotnego przez babcię. ''

to sa Pana słowa na tym forum prosze mi podac jakies informacje na ten temat bede bardzo wdzieczna

Każde dziecko powinno być zgłoszone do ubezpieczenia w pierwszej kolejności przez jedno z rodziców, a jeżeli to jest niemożliwe to przez jedno z dziadków.
Adres babci może być inny niż wnuka. Babcia powinna zgłosić wnuka na druku ZUS ZCNA z kodem "11".

Janusz M. napisał:
Każde dziecko powinno być zgłoszone do ubezpieczenia w pierwszej kolejności przez jedno z rodziców, a jeżeli to jest niemożliwe to przez jedno z dziadków.
Adres babci może być inny niż wnuka. Babcia powinna zgłosić wnuka na druku ZUS ZCNA z kodem "11".

a gdzie to wszystko ma zalatwic w ZUSie?

a gdzie to wszystko ma zalatwic w ZUSie?
Oczywiście - tam gdzie opłaca składki z działalności gospodarczej. Ma tam złożyć wypełniony druk ZUS ZCNA.

Janusz M. napisał:
Oczywiście - tam gdzie opłaca składki z działalności gospodarczej. Ma tam złożyć wypełniony druk ZUS ZCNA.

wszystko za nia zalatwia ksiegowa czyli to rowniez powinna zalatwic??Jesten panu ogromnie wdzieczna w koncu ktos mi pomogl dziekuje bardzo ;)

możesz się oprzeć na konstytucji RP. I nie ma potrzeby ubezpieczania małego dziecka. Jeśli jednak urzędy postanowią inaczej to olej ten kraj i zmień go na inny na taki gdzie prawo pisano jest respektowane. Bo po co mi konstytucja na papierze która nic nie znaczy.

Powrót