Ubezpieczenie grupowe - dwa roszczenia z tej samej polisy

• Autor wątku Autor wątku Vesool
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vesool

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzien dobry. Mam pytanie odnosnie ubezpieczenia grupowego. Dolaczylem do ubezpieczenia w zakladzie pracy. Ubezpieczyciel oferowal tez ubezpieczenie dla malzonka. Wiec ubezpieczylem rowniez żonę. Jest to ta sama polisa grupowa. Troszke odmienne warunki dla mnie i dla mojej żony. Skladka osobna za mnie i za moja żonę. Moja żona przebywala w szpitalu, za co uzyskala odszkodowanie zgodnie z warunkami polisy. Teraz ponownie jest w szpitalu wiec sobie te polisy przegladam jeszcze raz. I widze ze w ogolnych warunkach jest mowa o odszkodowaniu z tytulu pobytu malzonka w szpitalu co przeoczylem wczesniej. Pytanie moje jest czy ja moge ubiegac sie o takowe odszkodowanie, pomimo ze moja żona juz z tego tytulu uzyskala srodki. Niby ta sama polisa no ale place w sumie dwie skladki. Jaka jest praktyka ubezpieczycieli w takich sytuacjach? Niby moge zlozyc wniosek i zobaczyc co mi odpowiedza ale czy jest ku temu zasadnosc wogole?
Pozdrawiam

czy ja moge ubiegac sie o takowe odszkodowanie, pomimo ze moja żona juz z tego tytulu uzyskala srodki

Tak, możesz ponieważ jest to kolejny pobyt Twojej małżonki w szpitalu.

Niby moge zlozyc wniosek i zobaczyc co mi odpowiedza

Możesz złożyć taki wniosek do ubezpieczyciela. Podaj w nim nr polisy żony.

Bardziej mi chodzi o to ze:
- ja i zona jesteśmy objęci ta sama polisa grupowa
- place dwie składki, za siebie i za zonę
- zona miała zaspokojone swoje roszczenie z powodu pobytu w szpitalu
- czy ja mogę mieć dodatkowe roszczenie z tytułu pobytu małżonka w szpitalu?

Czy nie ma tu jakiegoś konfliktu, w sumie to place i za siebie i za zonę wiec wygląda mi ze roszczenie mogłoby być i od mojej zony i ode mnie. Z drugiej strony przedmiotem roszczenia jest to samo zdarzenie na tej samej polisie grupowej tylko widziane jakby z dwóch różnych perspektyw

Ostatnia edycja:
Teraz napisałeś jaśniej, bo nie bardzo zrozumiałam w pierwszym poście o co Ci właściwie chodziło. Stąd też moja odpowiedź była błędna.

w sumie to place i za siebie i za zonę wiec wygląda mi ze roszczenie mogłoby być i od mojej zony i ode mnie.

Są to dwie osobne polisy ubezpieczeniowe na takich samych warunkach ubezpieczenia.

czy ja mogę mieć dodatkowe roszczenie z tytułu pobytu małżonka w szpitalu?

Sprawdź Ogólne warunki ubezpieczenia .

Ostatnia edycja:
Powrót