B
blazej42
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 269
Witam .
Czy nowo zatrudniony pracownik w firmie w której istnieje ubezpieczenie
grupowe -( ubezpieczającym jest pracodawca ) powinien być o tym fakcie
poinformowany i wyrazić na to zgodę ( forma pisemna lub ustna ?) , ponieważ ( jak
wynika z mojej skromnej wiedzy ) to ubezpieczony pracownik będzie musiał
zapłacić podatek od tego ubezpieczenia , które "opłaca" pracodawca .
Czy istnieje możliwość rezygnacji z ubezpieczenia grupowego 'opłacanego '
przez pracodawcę i w jakiej formie powinna nastąpić - deklaracja pisemna , ustna?
Czy w przypadku "opłacania " przez pracodawcę ubezpieczenia grupowego automatycznie pensja pracownika powinna wzrosnąć o wysokość składki ubezpieczenia przez niego 'opłacanej' tak aby nie zaistniała możliwość rzeczywistego potrącania przez pracodawcę z pensji pracownika właśnie tej składki ubezpieczenia ( kombinacja - czyli- ja 'opłacam' tobie składkę - a w rzeczywistości to ty sam sobie opłacasz wszystko - ja nie opłacam Ci nic ).
Możliwość kombinacji takiego "pracodawcy " (moim skromnym zdaniem wzrasta) w systemie wynagradzania , który składa się z :
- podstawy ( 2600 zł brutto) ,
- pracy akordowej ,
-premii frekwencyjnej
-premii uznaniowej
oraz systemie pracy- równoważnym w którym okres rozliczeniowy
to 3-mce, gdzie za pracę zmianową oraz w niedzielę -początek tygodnia pracy od 20:00 do 6:00 ( 10 godzin) pracownik otrzymuje w tym samym miesiącu "dzień wolny " ( a gdzie 2 godziny z 10 przepracowanych godzin nocnych ? )
w przeciwieństwie do " stałego" comiesięcznego wynagrodzenia .
Proszę o przepisy prawa lub ukierunkowanie moich poszukiwań .
Dziękuję .
Czy nowo zatrudniony pracownik w firmie w której istnieje ubezpieczenie
grupowe -( ubezpieczającym jest pracodawca ) powinien być o tym fakcie
poinformowany i wyrazić na to zgodę ( forma pisemna lub ustna ?) , ponieważ ( jak
wynika z mojej skromnej wiedzy ) to ubezpieczony pracownik będzie musiał
zapłacić podatek od tego ubezpieczenia , które "opłaca" pracodawca .
Czy istnieje możliwość rezygnacji z ubezpieczenia grupowego 'opłacanego '
przez pracodawcę i w jakiej formie powinna nastąpić - deklaracja pisemna , ustna?
Czy w przypadku "opłacania " przez pracodawcę ubezpieczenia grupowego automatycznie pensja pracownika powinna wzrosnąć o wysokość składki ubezpieczenia przez niego 'opłacanej' tak aby nie zaistniała możliwość rzeczywistego potrącania przez pracodawcę z pensji pracownika właśnie tej składki ubezpieczenia ( kombinacja - czyli- ja 'opłacam' tobie składkę - a w rzeczywistości to ty sam sobie opłacasz wszystko - ja nie opłacam Ci nic ).
Możliwość kombinacji takiego "pracodawcy " (moim skromnym zdaniem wzrasta) w systemie wynagradzania , który składa się z :
- podstawy ( 2600 zł brutto) ,
- pracy akordowej ,
-premii frekwencyjnej
-premii uznaniowej
oraz systemie pracy- równoważnym w którym okres rozliczeniowy
to 3-mce, gdzie za pracę zmianową oraz w niedzielę -początek tygodnia pracy od 20:00 do 6:00 ( 10 godzin) pracownik otrzymuje w tym samym miesiącu "dzień wolny " ( a gdzie 2 godziny z 10 przepracowanych godzin nocnych ? )
w przeciwieństwie do " stałego" comiesięcznego wynagrodzenia .
Proszę o przepisy prawa lub ukierunkowanie moich poszukiwań .
Dziękuję .