ubezpieczenie na bezrobociu w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku martape89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martape89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!
Od 18.12 tego roku jestem zameldowana w Niemczech. Czy jeżeli zarejestruję się jako bezrobotna w niemieckim urzędzie pracy (mam prawo do zasiłku), to otrzymam również ubezpieczenie zdrowotne od państwa? A jeśli tak, to co muszę wtedy zrobić, trzeba iść do niemieckiej kasy chorych i dostarczyć jakieś dokumenty? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Jeżeli nie masz obywatelstwa to nie masz nic sama rejestracja nic nie daje a meldunek zmusza do ubezpieczenia po 3 miesiącach.

martape89 napisał:
Witam!
Od 18.12 tego roku jestem zameldowana w Niemczech. Czy jeżeli zarejestruję się jako bezrobotna w niemieckim urzędzie pracy (mam prawo do zasiłku), to otrzymam również ubezpieczenie zdrowotne od państwa? .

tak ,tylko osoby z prawem do zasilku ALGI lub ALGII

iść do niemieckiej kasy chorych i dostarczyć jakieś dokumenty? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
tak,trzeba sobie wyszukac kase chorych i tam isc,musisz powiedziec ze masz prawo do zasiłku i kto te skladki bedzie płacił(Jobcenter czy Agentur für Arbeit) ,wtedy jestes ubezpieczona ustawowo a nie dobrowolnie

od niedawna mieszkasz tu ,na jakiej podstawie masz prawo do zasilku?

Ostatnia edycja:
Wyczytałam, że jeśli mam przepracowana dana ilosc miesiecy przez ostatnie dwa lub trzy lata (nie pamietam dokladnie), to przysluguje mi zasilek, nawet jesli pracowalam w Polsce, czy innym kraju europejskim. Wtedy musze dostarczyc odpowiedni formularz, ktory uzyskam w Polsce w Urzedzie Pracy. Ale może się mylę?
A skąd będę wiedzieć, czy składki płaci Jobcenter czy Agentur für Arbeit?

No tak, czyli tutaj się zgadza. Mam przepracowane 360 dni, wiec powinnam mies prawo do zasiłku. A co rozumieją przez "udokumentowane aktywne poszukiwanie pracy", co muszę przedstawić?
Nadal zastanawia mnie skąd będę wiedzieć, czy składki płaci Jobcenter czy Agentur für Arbeit?

Prawo do zasiłku dla bezrobotnych (Arbeitslosengeld I - ALG I)
Nadal zastanawia mnie skąd będę wiedzieć, czy składki płaci Jobcenter czy Agentur für Arbeit?
Będziesz miała ubezpieczenie zdrowotne na wypadek choroby ,
Musisz przedstawić umowa o pracę i zwolnienie za przepracowane lata

martape89 napisał:
Wyczytałam, że jeśli mam przepracowana dana ilosc miesiecy przez ostatnie dwa lub trzy lata (nie pamietam dokladnie), to przysluguje mi zasilek, nawet jesli pracowalam w Polsce, czy innym kraju europejskim. Wtedy musze dostarczyc odpowiedni formularz, ktory uzyskam w Polsce w Urzedzie Pracy. Ale może się mylę?
A skąd będę wiedzieć, czy składki płaci Jobcenter czy Agentur für Arbeit?

bo to bedzie zasilek ALGI wtedy Agentur für Arbeit,nie wiem jak to bedzie wtedy z ubezpieczeniem bo skoro ani dnia nie przepraacowalas w DE to nie bedzie zsumowania okresu przepracowanego a jedynie transfer polskiego zasilku bo do niemieckiego praw nie nabyłaś

aha aby taki transfer zalatwic trzeba byc najpierw zarejstrowanym w UP jakis czas

Przed wyjazdem za granicę

Pozostajesz w dyspozycji powiatowego urzędu pracy właściwego ze względu na miejsce zamieszkania przez 4 tygodnie przed dniem wyjazdu.

Złożysz wniosek o wydanie dokumentu „U2" w Wojewódzkim Urzędzie Pracy na 7 dni przed terminem zaplanowanego wyjazdu.

http://wup-krakow.pl/uslugi-rynku-p...-zasilku-z-polski-do-krajow-unii-europejskiej

gdybys miala choc jeden dzien przepracowany w DE wtedy wygladaloby to inaczej w tej chwili tylko polski zasilek(transfer)

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się, że są dwie możliwości, albo rejestruję się w Polsce i robię transfer zasiłku do Niemiec, albo druga, rejestruję się w Niemczech i tam zasiłek również mi przysługuje, bo według prawa unijnego w potrzebny przepracowany okres wlicza się praca w każdym z krajów Uni, przy tej opcji potrzebny mi jest formularz z Polskiego Urzędu pracy.
Choć wszystkie te informacje mam z różnych źródeł w internecie, więc nie jestem pewna.

´tak samo zreszta jest w PL ogolnie w EU

bezrobotny, którego okresy ubezpieczenia, zatrudnienia lub pracy na własny rachunek miały miejsce w różnych krajach członkowskich Unii Europejskiej w przypadku ubiegania się o zasiłek dla osób bezrobotnych ma prawo do zsumowania tych okresów w celu zaliczenia ich do okresu uprawniającego do zasiłku.

Określanie państwa właściwego do przyznania prawa do świadczeń dla bezrobotnych

Podstawowym warunkiem ubiegania się o zasiłek w danym państwie jest spełnienie ostatniego okresu ubezpieczenia na terytorium tego właśnie państwa.

WUP Katowice

martape89 napisał:
Wydaje mi się, że są dwie możliwości, albo rejestruję się w Polsce i robię transfer zasiłku do Niemiec, albo druga, rejestruję się w Niemczech i tam zasiłek również mi przysługuje, bo według prawa unijnego w potrzebny przepracowany okres wlicza się praca w każdym z krajów Uni, przy tej opcji potrzebny mi jest formularz z Polskiego Urzędu pracy.
Choć wszystkie te informacje mam z różnych źródeł w internecie, więc nie jestem pewna.

zle myslisz ,ale o tym dowiesz sie w urzedzie

zreszta info znajdziesz rowniez na niemieckich stronach a temat byl juz tutaj przerabiany

Podstawowym warunkiem ubiegania się o zasiłek w danym państwie jest spełnienie ostatniego okresu ubezpieczenia na terytorium tego właśnie państwa.

twoje ostatnie zatrudnienie nie bylo w DE,zreszta najpierw trzeba cos wplacic do kasy by z niej wypłacić-skladki na wypadek bezrobocia odprowadzane przez pracodawce w DE ,wystarczyloby kilka dni ,miesiac i reszta doliczona z PL -zsumowanie

Wichtig ist, daß ein Leistungsanspruch nur in dem Land besteht, in dem man zuletzt versichert war.

http://www.eu-info.de/sozialversicherung-eu/6168/6908/

Ostatnia edycja:
Rozumiem, bardzo dziękuję za informacje. W takim razie, chyba najrozsądniejszym będzie zarejestrować się w Polsce, tak, abym miała ubezpieczenie chociaż przez 3 miesiące, no i postarać się o transfer zasiłku do Niemiec.
Dziękuję za pomoc.

Powrót