Ubezpieczenie na życie w P.Z.U - "nieznani uposażeni - dzieci"

• Autor wątku Autor wątku Safos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Safos

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Zmarła moja mama posiadająca polisę w P.Z.U.
W żaden sposób nie mogę się doprosić informacji o tym, kto jest uposażony do polisy.
Zamiast tego P.Z.U poinformowało mnie, że do polisy są uposażone "dzieci" i to ja mam podać "jakie dzieci".
Cyrk dosłownie.
Jest możliwość uzyskania np. kopii polisy lub informacji kto jest uposażony po za odnalezieniem umowy na polisę podpisaną przez mamę ?

Ostatnia edycja:
Piszesz, że masz info, że uposażone są dzieci i zmarła twoja matka. Masz rodzeństwo? Niech każdy z was zrobi zgłoszenie. Ten kto jest uposażony dostanie kasę. Kto nie jest dostanie odmowę z info, że nie jest uposażony.
Ubezpieczyciel nie może udzielać informacji każdemu kto zażąda informacji, bo obowiązuje go tajemnica ubezpieczeniowa.

Tylko ta informację otrzymałem po bardzo długim czasie, gdy zgłaszałem śmierć i wysyłałem dokumenty do ubezpieczyciela (akt zgonu, mój skan dowodu, numer polisy) mimo, że jak teraz wiem jestem jednym z uposażonych i moje dane znajdują się na polisie, nie chciano mnie poinformować o przysługującym mi prawie do odszkodowania.
Przecież to jest kuriozum.
Ja rozumiem, gdy obca osoba, ale kontaktuje się osoba wymieniona na polisie, a oni ze mnie idiotę robią.

Masz rację. Skoro jesteś uposażony to powinieneś dostać info, że jesteś oraz info ile dostaniesz. Co co danych pozostałych uposażonych to te dane już ci się nie należą.

Powrót