Ubezpieczenie NFZ - trochę pilne !!!

• Autor wątku Autor wątku chyzio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chyzio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Mam 24 lata, rok temu skończyłem studia dzienne, po studiach pracowałem na podstawie umowy o pracę na czas określony, która wygasła mi 31 lipca, czyli nie pracuję już od ponad miesiąca nie jestem zarejestrowany jako osoba bezrobotna. No i zaczęły się schody ze zdrowiem lekarz skierował mnie do kardiologa na echo serca oraz ekg co w tej sytuacji czy będę musiał pokryć koszta badań? Czy muszę się zarejestrować jako bezrobotny aby uniknąć pokrycia kosztów wymienionych badań? Proszę o szybką odpowiedź.

Jako osoba nieubezpieczona będzie Pan musiał pokryć wszelkie koszty udzielonych świadczeń zdrowotnych. Rejestracja jako bezrobotny ma na celu poszukiwanie pracy - nie unikanie kosztów świadczeń zdrowotnych.

Oto co odpowiedział mi NFZ "Osoby nieubezpieczone samodzielnie pokrywają koszty badań i leczenia. Ma Pan dwa rozwiązania. Może Pan zarejestrować się jako osoba bezrobotna w Urzędzie Pracy, bądź wykupić tzw. ubezpieczenie dobrowolne..."
Czyli wszystko jest jasne. A ja jako chwilowo bezrobotny oczywiście ze poszukuję pracy więc pomaga mi w tym urząd pracy więc się zarejestrowałem jako osoba bezrobotna i oprócz tego poszukuję jej sam. A oprócz tego że wcześniej uczciwie pracowałem i płaciłem składki "za nic" bo nie chorowałem ani nie odwiedzałem lekarzy nie zamierzam teraz opłacać składek nfz samodzielnie!

Powrót