Ubezpieczenie OC naliczone dodatkowe opłaty

• Autor wątku Autor wątku WiktekPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WiktekPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

W dniu 07.01.2023 kupiłem samochód, który posiadał ubezpieczenie zapłacone w wysokości 1/12 raty. Pierwsza płatność miała miejsce 27.12.2022 r. która zapłacił sprzedający, na co posiadam potwierdzenie.Natomiast następna rata była płatna 10.02.2023 i kolejne 10tego każdego miesiąca. W związku z tym, że ubezpieczenie było drogie, zadzwoniłem koło 22.01.2022 do ubezpieczyciela zapytać do którego dnia przedmiotowa płatność jest ważna,aby kupić inne ubezpieczenie OC. Ubezpieczyciel nie udzielił mi żadnych informacji, gdyż ubezpieczenie było dalej na danych starego właściciela. Poszedłem więc 24.01.2023, do punktu w którym zakupione było ubezpieczenie i Pani w punkcie powiedziała, że rata zapłacona 27.12 jest ważna do daty następnej płatności tj. do 10.02.2023. Sprawdziła inne rzeczy i wysłała umowę kupna sprzedaży do ubezpieczyciela oraz poinformował że mogę kontynuować obecną polisę lub lepiej znaleźć inną tańsza ofertę. Nie chciałem ryzykować naliczenia dodatkowej opłaty, a więc z ubezpieczenia zrezygnowałem w dniu 26.01 ( po miesiącu) z obecnej polisy i zakupiłem nową.

Czy ubezpieczyciel może naliczyć mi opłatę od dnia zakupu auta to jest od 07.01 do 26.01 skoro posiadam potwierdzenie zapłaty 1/12 raty? Dodam że przy umówię kupna sprzedaży nie były podpisywane dokumenty o zrzeczeniu się prawa do ubezpieczenia oraz gdy próbowałem się czegoś dowiedzieć telefonicznie ubezpieczyciel nie udzielił mi żadnej informacji.

Dostałem następującą informacje:

Pojazd kupił Pan 7.01.2023 r. Zgodnie z ustawą (1) przepisaliśmy na Pana obowiązkowe ubezpieczenie Odpowiedzialności Cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych (OC p.p.m.) zbywcy. Umowa aktualizująca była od 7.01.2023 r. do 26.12.2023 r. Składka wyniosła 2140,00 zł. Do zapłaty ma Pan 121,00 zł.

To tak jak by wpłata sprzedającego o wartości ok. 180 zł była ważna raptem niecałe dwa tygodnie, a ubezpieczyciel oczekiwał zapłacenia OC dwukrotnie od dwóch osób. Z tego co się orientuję to ubezpieczenie zawierane jest na pojazd a nie na osobę, proszę o informację w tej sprawie.

Dostałeś dopłatę bo stawka wyliczona dla ciebie jest pewnie inna stąd musisz dopłacić. częstą sprawa.

WiktekPL napisał:
Z tego co się orientuję to ubezpieczenie zawierane jest na pojazd a nie na osobę
Źle się orientujesz - OC jest zawierane na pojazd oraz użytkownika, stąd różne stawki. Ubezpieczyciel ma prawo żądać zapłaty za każdy dzień używania jego polisy wyliczonej na aktualnego właściciela.

No ale wychodzi na to, że ubezpieczyciel dostanie dwukrotnie zapłatę za ten sam okres ubezpieczenia OC. Różnica w ubezpieczeniu dla mnie a dla sprzedającego wynosiła jedynie 100 zł i to ja jako kupujący miałem niższa opłatę. Ubezpieczyciel żąda zapłaty za coś co już jest zapłacone. Jest w takim razie jakiś przepis który by to regulował?? Art. 32pkt. 4 ustawy o ubezpieczeniach mówi:

Posiadacz pojazdu mechanicznego, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu ponosi odpowiedzialność wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki należnej za okres od dnia, w którym nastąpiło przeniesienie na niego prawa własności pojazdu. Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, ponosi solidarną odpowiedzialność z posiadaczem pojazdu, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu, za zapłatę składki należnej zakładowi ubezpieczeń za okres od dnia przeniesienia prawa własności do dnia powiadomienia przez niego zakładu ubezpieczeń o okolicznościach, o których mowa w ust. 1.

Nie oznacza to, że skoro składka została już zaplacona ubezpieczyciel nie powinien wymagać już dodatkowej opłaty?

Rozumiem, gdyby było nowe przeliczenie i by wyszła różnica że to ja bym miał wyższe ubezpieczenie i po przeliczeniu żebym dopłacił różnice. Ale zapłata dwa razy za to samo? Proszę w miarę możliwości o jakiś przepis który umożliwia dwukrotne żądanie zapłaty.

zadzwoń do TU i spytaj z czego dokładnie wynika dopłata.

To wygląda na dopłatę/rekalkulacje składki.

Powrót