Ubezpieczenie OC pojazdu niezarejestrowanego

• Autor wątku Autor wątku Maciex1994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciex1994

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry. Zastanawiam się jak to jest z ubezpieczeniem pojazdu nie zarejestrowanego, bez homologacji, nie dopuszczonego do ruchu drogowego.

Chodzi dokładnie o ubezpieczenie motocykla typu cross który nie posiada homologacji ani rejestracji.
Słyszałem o tym, że w razie kontroli policji mogę dostać karę rzędu kilku tysięcy złotych za brak OC.
Mogę taki pojazd ubezpieczyć pomimo braku rejestracji i mieć jakieś zabezpieczenie przed zapłaceniem wysokiej kary?
Wiadomo, że w razie jakiejś kolizji na drodze pewnie i tak wszytsko musiałbym pokryć z własnej kieszeni, ale głównie chodzi o mieć zabezpieczenie ma wypadek kontroli i wysokiej kary.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Pojazdem nie wolno poruszać się po drogach publicznych. Tyle w temacie.

Maciex1994 napisał:
Mogę taki pojazd ubezpieczyć pomimo braku rejestracji i mieć jakieś zabezpieczenie przed zapłaceniem wysokiej kary?

Ubezpieczyć możesz, uchroni Cię to jedynie przed karą nakładaną przez UFG.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
Ubezpieczyć możesz, uchroni Cię to jedynie przed karą nakładaną przez UFG.

Jaką karą? Skoro pojazd nie ma prawa do rejestracji, nie jest zarejestrowany to nie jest wprowadzony do ruchu. A wtedy nie płaci się OC bo pojazd nigdzie nie figuruje.

slider2002 napisał:

Autor pytał co w przypadku kontroli policji i informację otrzymał. Oczywiście tak jak wskazałeś pojazdem nie można się poruszać.

Pojazd zgodnie z prawem nie może jeździć po drogach publicznych więc kontrola policji mu nie grozi. Prawa łamać nie wolno.

Powrót