Ubezpieczenie OC wypowiedzenie a zgubiona umowa KS

• Autor wątku Autor wątku java91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

java91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Mam bardzo poważny problem. A mianowicie... Zakupiłem w kwietniu zeszłego roku auto i sprzedałem je w maju. Autko było ubezpieczone w MTU, więc jakoby, że to moja firma nie zgłaszałem rezygnacji przy zakupie auta. Chciałem zgłosić wypowiedzenie umowy po sprzedaży auta w terminie, lecz okazało się, że umowa Kupna Sprzedaży gdzieś mi zagineła. Problem polega na tym ze przyszła mi 25 stycznia do płacenia polisa za to auto od września 2010 do września 2011. Zapewne gdybym miał tę umowę to nie byłoby problemu aby pisma zostały unieważnione ( tak przypuszczam ), lecz i tak jej nie mam. Oczywiscie dzwoniłem do wydziału komunikacji, gdzie to auto zostało sprzedane ( pamiętam tylko miasto powiatowe) i facet mi powiedział po numerze nadwozia, że takie auto u nich w bazie nie istnieje, czyli typ musiał go nie rejestrować.Kiedy dzwonie okazuję się, że numer już nie istnieje. Byłem u mojej ubezpieczycielki i ona także nie wie co z tym zrobić. Twierdzi, iż jedynym rozwiązaniem byłoby napisać pismo "wyrażające skruche" do MTU, lecz w dalszym ciągu nie mam jak udokumentować sprzedaży auta. Nie wiecie co można poradzić na tę sytuację? Proszę o pomoc.

Zakupiłem w kwietniu zeszłego roku auto i sprzedałem je w maju. Autko było ubezpieczone w MTU, więc jakoby, że to moja firma nie zgłaszałem rezygnacji przy zakupie auta.
Nawet jeśli to Twoja firma to i tak nie zatrudnia jasnowidzów, zawsze trzeba zgłosić zbycie bądź zakup pojazdu.

Chciałem zgłosić wypowiedzenie umowy po sprzedaży auta w terminie, lecz okazało się, że umowa Kupna Sprzedaży gdzieś mi zagineła.
Wypowiedzieć umowę na pojazd może tylko nowonabywca, przecież nie można rozporządzać polisą która już nie jest Twoją własnością. Polisa wędruje za autem, mam nadzieję że oddałeś ją przy zbyciu.

Problem polega na tym ze przyszła mi 25 stycznia do płacenia polisa za to auto od września 2010 do września 2011.
Domyślam się że nowonabywca nie wypowiedział umowy OC, nawet nie kontaktował się z MTU bo byłby jakiś ślad. Oni zarejestrowaliby waszą umowę KS i nie byłoby problemu
Niestety jedynym wyjściem z sytuacji jest odszukanie umowy bądź osobisty kontakt z nabywcą auta. Ten mógł nie zarejestrować pojazdu bo też go sprzedał w krótkim czasie.

Dokładnie. Czyli jednym słowem sytuacja bez wyjścia. Bo kontaktu nie mam.

Ostatnia edycja:
Przykro mi, pracownik MTU ma racje ostatnia deska ratunku to podanie o umorzenie płatności. Chyba że jakimś cudem ktoś ubezpieczył auto na "Twoich" czyli starych tablicach wtedy kontaktuj się z Ubezpieczeniowym Funduszem Gwarancyjnymhttps://zapytania.oi.ufg.pl/zpp/login.do
tu można sprawdzić czy auto jest ubezpieczone

ok sprawdzę jutro. A jak to pismo prawnie ładnie napisać?

Prawo tu nie pomoże:) zwykła prośba, podaj powód złożenia podania- zagubienie umowy KS, jeśli masz ciężką sytuację finansową możesz podeprzeć się zaświadcz. o dochodach, miesięcznych wydatkach itp. Mimo wszystko wiem że TU są raczej bezlitosne, prędzej rozłożą Ci to na 12 rat (ale bez odsetek:))

WITAM PONOWNIE !
No niestety mój problem nie dobiegł końca. Dlatego chciałbym się was poradzić. Moja sprawa trafiła do jakiegos biura ściągającego długi ( EGB ). Pomimo wielu próśb i wyjaśnień do firmy MTU dostałem odpowiedzi z automatu, czyli nic nie załatwiłem. No ale o dziwo sie znalazła umowa kupna sprzedaży. I pytanie teraz brzmi - "Jak to załatwić?". Rozmawiałem z Panią przez telefon i ta powiedziała, że wystarczy wysłac umowe Kupna-Sprzedaży i ona to załatwi. No ale niestety nie załatwiła, ponieważ dostałem pismo ( wkońcu nie z automatu ) w którym jest mowa oczywiscie o wypowiedzeniach itp itd...
i na końcu taki tekst
"Stosowanie do przesłanych w ww. korespondencji dokumentów wskazuję, iż nie przedstawił Pan żadnych dowodoów, które jednoznacznie potwierdzałyby spełnienie przez Pana ustawowego wymogu zawiadomienia Ubezpieczyciela o zamiaze niekontynuowani polisy z okresem obowiązywania od xx.xx.xxxx r. do xx.xx.xxxx r. W związku z powyższym uległa ona automatycznemu wznowieniu na okres xx.xx.xxxx r do xx.xx.xxxx r. " Ponadto pragne wskazać, iż nie przedstawił Pan także żadnych dokumentów, które potwierdzałyby zawiadomienia ubezpieczyciela o sprzedaży pojazdu. Podsumowując powyyższe na Pana osobie ciąży obowiązek uregulowania składki ubezpieczenia w wysokości xxx zł.

Mając powyższe na względzie w imieniu EGB w całości podtrzymuje stanowisko zawarte w wezwaniu do zapłaty i nie widzę podstaw od odstąpienia od dochodzenia spełnienia zobowiązania. Wzywam do polubownej spłaty zadłużenia które na dzień dzieisiejszy wraz z ustawowymi odesetkami wynosi xxx zł. w nieprzekraczalnym terminie 25 kwietnia 2012 r. "

I moje pytanie... co z tym zrobić? Miał ktoś kiedyś taką sytuację? Proszę serdecznie o pomoc.

Powrót