Ubezpieczenie OC

• Autor wątku Autor wątku gabi41
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gabi41

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Bardzo proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem co robic.
Odezwalo sie do mnie PZU ze nie oplacilam wg nich II raty polisy OC
za rok 2006/2007. Odezwali sie teraz. Poniewaz nie trzymam starych
rachunkow oplat tylko same wnioski nie mam czym poswiadczyc ze
oplata zostala dokonana. Wysylaja mi teraz tony pism ze jesli nie
dokonam oplaty wstecz to sa w stanie uniemozliwic mi kredyt, zakup
abonamentu telefonicznego etc. Co gorsza, sprzedalam samochod
ktorego dotyczylo OC w lutym tego roku, prosilam PZU o zwrot
nadplaconej za 2008 skladki AC, a oni zajeli mi skalde AC za 2008 na
poczet ponoc nie olaconego OC za rok 2006/2007. Czy maja prawo?
Gdzie mam sie odwolac, czy sa szanse wyjscia z takiej syt bez
koniecznosci oplacenia po raz kolejny starej skladki OC?

Obawiam się niestety, że jest Pani w trudnej sytuacji wniosek jest jedynie dowodem że zawarto umowę obowiązkowego OC a nie że uiszczono ratę składki. Jezli nie posiada Pani czegokolwiek, że Pani zapłaciła np. wyciągu z rachunku bankowego to wszystko wskazuje, że będzie trzeba pogodzić się z koniecznością zaspokojenia wierzyciela.
Ubezpieczyciel może dokonać potrącenia albowiem jesteście państwo ( Pani i ubezpieczyciel), jednocześnie względem siebie dłuznikiem i wierzycielem a przedmiotem wierzytelności są pieniadze przy założeniu że obie wierzytelności są wymagalne przed sądem lub innym organem państwowym ( art 498 k.c.)

Dziekuje za odpowiedz.
Tak, mam swiadomosc ze brak rachunku potwierdzajacego wplate jest po jej stronie duzym zaniedbaniem., jednak czy jest mozliwosc aby ubezpieczyciel upomniał sie o to po pol roku od wygasniecia polisy? Czy fakt ze zawarł ze mna nowa, kolejna polise nie swiadczy ze nie miał zadnych przeciwskazan ku temu-min zadnych zaleglosci w platnosciach? Czy nie mozna potraktowac tego zgodnie z art.28.2, Ustawy z dnia 22 maja 2003 roku?
czy nie jest to po stronie agenta/ubezpieczyciela, monitorowanie swoich klientów czy nie zalegaja z platnosciami?
I czy maja prawo wejsc z calkiem inna polise (AC z 2008 roku) celem sciagniecia zadłuzenia (na OC z 2006 roku)?

gabi41 napisał:
jednak czy jest mozliwosc aby ubezpieczyciel upomniał sie o to po pol roku od wygasniecia polisy?
Czasami upominają się i po prawie trzech latach, więc o niczym to nie świadczy.
Czy fakt ze zawarł ze mna nowa, kolejna polise nie swiadczy ze nie miał zadnych przeciwskazan ku temu-min zadnych zaleglosci w platnosciach? Czy nie mozna potraktowac tego zgodnie z art.28.2, Ustawy z dnia 22 maja 2003 roku?
Dokładnie tak - jeśli druga rata nie została opłacona, to nowa polisa nie została zawarta. Mogli się oczywiście pomylić, i teraz pytanie gdzie: przy kontroli zapłacenia składki, czy sprawdzaniu, czy składka została opłacona w całości. Aczkolwiek w dyskusji z TU nie ma to żadnego znaczenia, bo skoro do tej pory się nie zreflektowali, to sprawę może zakończyć tylko papier albo sąd.
Prawdopodobnie tylko w sądzie można będzie coś ugrać powołując się na profesjonalizm ubezpieczyciela - gdyby składka nie została opłacona w całości, to nie wystawiliby nowej polisy, a to, co się z tymi pieniędzmi zrobili, to już ich problem.
W tej chwili sytuacja wydaje się patowa, więc może od razu podać ich do sądu żądając zwrotu nadpłaconej składki AC? W trybie nakazowym sąd powinien rozpatrzyć to pozytywnie (umowa AC i sprzedaży pojazdu powinny wystarczyć), a jeśli TU wniesie sprzeciw, to będą musieli się z tego wytłumaczyć, ale będą musieli się wytłumaczyć z wystawienia kolejnej polisy OC, więc proces powinien być łatwiejszy.
Cytat:
czy nie jest to po stronie agenta/ubezpieczyciela, monitorowanie swoich klientów czy nie zalegaja z platnosciami?
To są ich pieniądze i mogą je monitorować, mogą i nie monitorować, nie mają obowiązku przypominania ubezpieczonemu o zaległościach.
Miałem podobny przypadek w MTU - zapłaciłem pierwszą ratę ubezpieczenia na nowy okres, ale po kilku tygodniach przyszło wezwanie do jej zapłaty. Okazało się, że moją wpłatę bez powodu gdzieś przeksięgowali, musiałem zadzwonić i "uruchomić procedurę wyjaśniającą", po kilku dniach sprawa się wyjaśniła.
Cytat:
I czy maja prawo wejsc z calkiem inna polise (AC z 2008 roku) celem sciagniecia zadłuzenia (na OC z 2006 roku)?
Moim zdaniem w tym wypadku tak, gdyż inaczej byliby zobowiązani do zwrotu tej kwoty. Byłoby inaczej, gdyby wpłatę za AC zaksięgowali jako opłacenie zaległego OC (czasami "niepodpisane" wpłaty na dany rachunek wykorzystywane są do spłaty zobowiązań od najstarszego). Urzędy skarbowe i banki też tak robią. Kwestia tylko zasadności tego manewru.

Dzieki, spróbuje z nimi jeszcze porozmawiać i odwolac się, może uda się znależć jakieś rozwiązanie całej sprawy. Przeraza mnie mysl ze mam zapłacic kolejny raz te sama składkę (wcale nie malą, PZU nie nalezy przeciez do najtańszych).

Powrót