Ubezpieczenie oc

• Autor wątku Autor wątku tarcza1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tarcza1990

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam niedawno sprzedałem samochód i byłem wypowiedzieć OC w Pzu,Ciu jednak przysłali mi pismo że nie wypowiedzą ubezpieczenie jeżeli nie podam peselu nowego właściciela samochodu.Co mam teraz zrobić jeżeli nie mogę uzyskać peselu od nowego właściciela???

Na jaki artykuł powołał się PZU w piśmie odmownym?

Po sprzedaży nie masz możliwości rozwiązania polisy, więc zapewne chodzi o brak peselu na umowie.

Art. 32.
1. Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, jest obowiązany do przekazania posiadaczowi, na którego przeniesiono pra-wo własności pojazdu, potwierdzenia zawarcia umowy ubezpieczenia OC posia-daczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia na piśmie zakładu ubezpieczeń, w terminie 14 dni od dnia przeniesienia prawa własności pojazdu, o fakcie przeniesienia prawa własności tego pojazdu i o danych posiadacza, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu.
2. Dane posiadacza, o których mowa w ust. 1, obejmują:
1) imię, nazwisko, adres zamieszkania i numer PESEL, o ile został nadany lub
2) nazwę, siedzibę i numer REGON.

tak chodzi o pesel to w taki razie teraz muszę czekać do końca polisy???

tarcza1990 napisał:
Witam niedawno sprzedałem samochód i byłem wypowiedzieć OC
Nie masz prawa wypowiedzieć OC po sprzedaży. Masz obowiązek zgłosić sprzedaż w terminie 14 dni i podać dane nabywcy zgodnie z Art. 32 Ustawy.
tarcza1990 napisał:
tak chodzi o pesel to w taki razie teraz muszę czekać do końca polisy???
To nic nie da. Dopóki nie podasz wymaganych danych nabywcy pojazdu, nie będą mogli wprowadzić ich do systemu. Tym samym polisa dalej odnowi się na Ciebie.

Witam. Chciałbym dołączyć się do "wątku". Wczoraj otrzymałam odpowiedz z PZU,że mam bezzwłocznie uregulować zaległą składkę OC za samochód który nabyłem 28.08.2014 r.
Problem polega na tym,że sprzedający poprosił o to,żebym zrzekł się polisy ubezpieczeniowej.
Samochód nabyłem uszkodzony więc nie zależało mi na polisie.Podpisałem mu zrzeczenie się polisy. po mniej więcej 6 miesiącach otrzymuję pismo z PZU wzywające do zapłaty zaległej składki ubezpieczeniowej (poprzedni właściciel miał opłaconą tylko pierwszą ratę), choć już od dawna miałem inne ubezpieczenie. Skontaktowałem się ze sprzedającym , który przesłał mi kopię nadania listu do PZU z wypowiedzeniem. Podkreślił ,iż otrzymał zwrot składki pomniejszony o 1 miesiąc karencji.Na "mój rozum" świadczyło by to o tym ,że PZU otrzymało moje wypowiedzenie.
Czy moje myślenie jest błędne?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

To nabywca ma złożyć wypowiedzenie. Jeśli zbywca wysłał list polecony wpisując siebie jako nadawcę, to dla Ciebie nie jest to żaden dowód wypowiedzenia. Ot, zbywca wysłał do PZU jakiś list, a to Ty powinieneś go wysłać lub osobiście złożyć wypowiedzenie w oddziale PZU.
Nie wiem, jaki zwrot pieniędzy dostał zbywca, bo nie ma żadnego pomniejszenia o 1 miesiąc karencji. Zwrot dostaje się za kazdy dzień od dnia wypowiedzenia do końca polisy.
Jeśli jednak ma dowód na to,że te pieniądze są zwrotem niewykorzystanej składki z tej polisy, to niech Ci prześle skan przelewu. Wówczas będziesz miał podstawę do odwołania.

Witam ponownie .Czy sam fakt zwrotu pieniędzy z polisy na konto poprzedniego właściciela nie świadczy o otrzymaniu mojego wypowiedzenia?
Kolejna kwestia: w mailu otrzymałem kwotę na dzień dzisiejszy ,choć sprawę monituję od prawie roku .Dokumenty przesłałemw maju i także kilkakrotnie moonitopwałem o rozstrzygnięcie. w Czerwcu otrzymałem malia ,że moje dokumenty są rozpatrywane. Jeżeli rozpatrywanie polega tylko na zwłoece skutkującej wyższymi odsetkami to Gratuluję PZU.
Pozdrawiam

dezoo_u2 napisał:
Witam ponownie .Czy sam fakt zwrotu pieniędzy z polisy na konto poprzedniego właściciela nie świadczy o otrzymaniu mojego wypowiedzenia?
Nie, to mogła być pomyłka. Po drugie nie masz nawet pewności, czy taki zwrot został dokonany, a jeśli tak to czy z polisy, którą wypowiadałeś. Jak pisała karambol upomnij się o potwierdzenie do poprzedniego właściciela.

dezoo_u2 napisał:
Dokumenty przesłałemw maju i także kilkakrotnie moonitopwałem o rozstrzygnięcie
Rozumiem, że w maju wysyłałeś potwierdzenie nadania wypowiedzenia, którym zaopiekował się nowonabywca. Kto był nadawcą na potwierdzeniu?

Zanthius napisał:
Rozumiem, że w maju wysyłałeś potwierdzenie nadania wypowiedzenia, którym zaopiekował się nowonabywca. Kto był nadawcą na potwierdzeniu?

Znając życie zostało wysłane listem zwykłym ;)

Witam ponownie. Nadawcą był sprzedający,ale list został nadany jako polecony i potwierdzeniedostarczyłem do PZU. Czy jeżeli otrzymam od sprzedającego potwierdzenie zwrotu z polisy to powinno zakończyć sprawę?
Pozdrawiam.

Sprzedający powinien zawiadomić ubezpieczyciela o zbyciu pojazdu. Powinny być zawarte JEGO dane jako zawiadamiającego.

Powrót