Ubezpieczenie OC ***

• Autor wątku Autor wątku AutoPassat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AutoPassat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Zakupilem samochod passat 1.9 13 kwietnia 2019r. Samochod nie byl przerejestrowany na ostatniego nabywce (nabywcow było 4)
2011 zostal sprowadzony przez Pana Tomasza. Kupil go pan Karol i sprzedal pani Agnieszcze. Ja kupilem go od pani Agnieszki wraz z wszystkimi umowami. Chcialem 18 kwietnia przerejestrowac go na siebie ale ze umowa pana Tomasza byla nieczytelna (wypisana cienkopisem) pani nie przyjela umowy, szukalem pana Tomasza ale ze jest ze Śląska a ja z Gdańska nie odnalazlem go aby poprawil podpis. 11 czerwca mialem mala kolizje samochodem i wtedy okazalo sie ze samochod jest nieubezpieczony. Pani Agnieszka powiedziala ze ubezpieczyla go i wplacila pierwsza rate skladki, ja oplacilem OC 12 czerwca od razu jak sie dowiedzialem ze ubezpieczenia nie ma i zostało wyciagniete.
Okazalo sie ze samochod byl ubezpieczony u 4 osob a ja bylem 5
Nazwijmy ich A B C D ja jestem E.
11 kwietnia byl u A 12 kietnia byl u A i B 13 kwietnia byl juz tylko B- byla to pani ktora sprzedala mi samochod. 14 kwietnia byl pan C i byl do 15 kwietnia i 15 kwietnia doszedl pan D i byl do 22 kwietnia, ja bylem dopiero od 12 czerwca nie wiedzac o tym ze ubezpieczenia juz nie ma dawno, pani A wyciagnela wszystko wraz ze dniem sprzedaży a ja mam tylko jej kwitek od polisy. Nalezala do *** po kolizji 11 czerwca rzeczoznawca wyplacil 14 tys na rzecz poszkodowanego a teraz dostalem pismo ze mam poniesc te koszty. Co ja mam zrobic ? Ta pani poinformowala o zbyciu pojazdu ale nie dostalem zadnego pisma od ubezpieczyciela ze moge u niego kontynuowac ubezpieczenie ani ze ona wypowiedziala umowe. Jestem teraz w kropce

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Do kiedy była ważna polisa, którą dostałeś od Agnieszki a kiedy była kolizja ?

Mass1910 napisał:
Do kiedy była ważna polisa, którą dostałeś od Agnieszki a kiedy była kolizja ?

Wszystko jest napisane w poście. Polisa pani Agnieszki (mam kwitek tej polisy) miała być ważna od 13 kwietnia 2019 do 12 kwietnia 2020r. Ta pani nie wiem co zrobiła, wypowiedzenie umowy? Poniewaz polisa zakończyła sie 13 kwietnia czyli w dzien w którym zakupilem samochod.
Koliza bardzo niegrozna lekko zarysowany zderzak, miala miejsce 11 czerwca i wtedy dowiedzialem sie podajac polise, ze ta polisa nie istnieje, 12 czerwca podpisalem nowa umowe na mnie.

Mam bardzo podobna sytuację opisaną w innym poście. Tyle, że u mnie UFG za szkoda wypłacił niecałe 1000 zł, naprawdę niewielkie otarcie i kara za brak OC, o którym to braku nie wiedziałam 4500 zł. Wszytsko uregulowane, ale też szukam rozwiązania. Zgłoszenie oszustwa na policję chyba nic nie da, ponieważ z braku własnej wiedzy nie sprawdzałam OC w UFG.

myha1615 napisał:
Mam bardzo podobna sytuację opisaną w innym poście. Tyle, że u mnie UFG za szkoda wypłacił niecałe 1000 zł, naprawdę niewielkie otarcie i kara za brak OC, o którym to braku nie wiedziałam 4500 zł. Wszytsko uregulowane, ale też szukam rozwiązania. Zgłoszenie oszustwa na policję chyba nic nie da, ponieważ z braku własnej wiedzy nie sprawdzałam OC w UFG.

Ja miałem pecha bo auto z 2017 roku za ryske wielkosci paznokcia wyplacili mu 14 tys zl i teraz ja mam im to oddac .. nawet nie wiedziałem ze tego oc nie ma, z pania sie umówiliśmy ze ja bede kontynuowal jej ubezpieczenie czyli zaplace kolejna skladke a ona zrezygnowala tego samego dnia co sprzedala samochod i wyciagnela pieniądze, nie dostalem nawet informacji ze oc nie ma, pewnie tez bede musial uregulować kare za brak oc. Tyle ze co dalej, mam placic az 14 kola za to ze nie wiedzialem ze nie mam OC?

Tak teoretyczne tej kary za brak oc tez nie powinnismy placic.. z jakiej racji jak nie wiedzieliśmy ze oc nie ma.. dziwne dla mnie jest to ze nie dostalem ani listu ani nic a niby oc przechodzi wraz z zakupionym pojazdem i powinni sie skontaktowac czy chce u nich kontynuowac oc z rekalkulacja skladel czy tez nie.. to jest jakiś duzy walek z tym. Albo maja rodzine w tej ubezpieczalni albo nie wiem o co chodzi

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Żadne z was noe sprawdziło czy polisa jest wazna czy nie.

ivannet napisał:
Żadne z was noe sprawdziło czy polisa jest wazna czy nie.

W dniu zakupu byla wazna, sprawdzilem 18 kwietnia tez byla wazna, 22 kwietnia tez byla wazna ale na to auto byly 4 polisy a ja nie sprawdzilem końcówki a roznily sie tylko koncowkami. Pojecia nie mam skad tyle polis na jeden samochod w dniu zakupu byla jedna polisa , pani Agnieszki kolejnego dnia juz jej nie bylo byla jakas polisa z koncowka 884 a pozniej byla z koncowka 904. Bylem przekonany ze moge kontynuowac polise w tym zakladzie ubezpieczen w ktorym byla zawarta(tyle ze nie zauwazylem ze kazda z tych polis byla z inna koncowka cyfr...).

Ostatnia edycja:
Ivannet wychodzi na to, że nie. Ale też na stronie UFG wyskakuje odpowiedź, że przyczyną wyświetlania braku informacji o OC może być wszystko, więc równie dobrze mogłam sprawdzić i uznać, że są to inne błędy a nie wycofanie polisy. Co nie zmiania faktu, popełniłam błąd, zapłaciłam za niego teraz pytam, czy jest jakaś szansa a jeśli jest to jaka dochodzenia prawa. Napiszę również do ubezpieczyczalni zapytać jak to wygląda z ich strony.

myha1615 napisał:
Ivannet wychodzi na to, że nie. Ale też na stronie UFG wyskakuje odpowiedź, że przyczyną wyświetlania braku informacji o OC może być wszystko, więc równie dobrze mogłam sprawdzić i uznać, że są to inne błędy a nie wycofanie polisy. Co nie zmiania faktu, popełniłam błąd, zapłaciłam za niego teraz pytam, czy jest jakaś szansa a jeśli jest to jaka dochodzenia prawa. Napiszę również do ubezpieczyczalni zapytać jak to wygląda z ich strony.

Ja jutro na 11 mam prawnika wiec napisze co on na to wszystko powie, nie mam zamiaru placic 14 tysiecy za czyjes wyciagniecie polisy , rozwiazanie umowy czy cokolwiek innego, nie wiedzialem kompletnie nic ze polisy nie ma, powinnismy dostac jakiekolwiek pismo..

Powrót