Ubezpieczenie po dobrowolnym wyrejestrowaniu się z UP

• Autor wątku Autor wątku Mufast
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mufast

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Wczoraj ze względu na niższy termin oczekiwania wyrejestrowałem się z urzędu pracy zamiast dać się wyrzucić (róznica 1msc vs 3 msc). Bezpośrednio pytając. Czy mam ubezpieczenie na kolejne 30 dni?

Mufast napisał:
Wczoraj ze względu na niższy termin oczekiwania wyrejestrowałem się z urzędu pracy zamiast dać się wyrzucić (róznica 1msc vs 3 msc). Czy mam ubezpieczenie na kolejne 30 dni?
To zależy z jakiego faktycznie powodu straci Pan status bezrobotnego. A powód wiąże się też z datą... Czy otrzymał Pan już decyzję ws. utraty statusu? Jeśli tak, to z jaką datą?

tak jak napisałem wyżej wyrejestrowałem się a nie zostałem wyrzuconyz powodu odmówienia pracy, pani z okienka dała mi wybór i mała podpowiedź

Mufast napisał:
tak jak napisałem wyżej wyrejestrowałem się a nie zostałem wyrzuconyz powodu odmówienia pracy, pani z okienka dała mi wybór i mała podpowiedź
Ale ja pytam o treść decyzji PUP, a nie o to co zostało powiedziane przez Panią z okienka.
Czy otrzymał Pan już decyzję z PUP o termin i powód wyrejestrowania? Jeśli tak, to proszę wskazać szczegóły, a jeśli nie, to proszę się odezwać jak już ją Pan otrzyma.

Mufast napisał:
wyrejestrowałem się z urzędu pracy zamiast dać się wyrzucić (róznica 1msc vs 3 msc)

Nie ma przepisu, który nakazuje, przy wyrejestrowaniu z powodów osobistych, czekać na ponowną rejestrację miesiąc.

Bez względu na powód wyrejestrowania ubezpieczenie przysługuje przez 30 dni.

Również zachęcam do zapoznania się z decyzją!

Powrót