Ubezpieczenie pojazdu nie będąc właścicielem

• Autor wątku Autor wątku pyo7555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pyo7555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Siostra, będąca właścicielką samochodu zrobiła mi psikusa.

Któregoś dnia zezłomowała swój samochód w Anglii. Jakiś czas później, będąc na urlopie w Polsce, gdzie go kupiła i ubezpieczała, chciała go wyrejestrować.
Czasu jej nie starczyło, więc zostawiła mi upoważnienie do wyrejestrowania i wróciła do Anglii.

Gdy poszedłem do wydziału komunikacji, okazało się, że brakuje tzw Certificate of Destruction, oraz że ubezpieczenie jest nieważne i trzeba uregulować należność. Faktycznie, już przed przyjazdem siostry przychodziły listy o tym, że polisa niedługo się kończy i zostanie automatycznie przedłużona.

Dałem znać siostrze o tym certyfikacie, a w międzyczasie poszedłem do ubezpieczalni aby zapłacić. To było już z rok temu i nie pamiętam jak to wyglądało, ale musiałem złożyć jakiś podpis (przepisać polisę na siebie?) aby zapłacić.

Przyszło polecenie zapłaty, ale siostra nie zapłaciła. Jakiś czas później znowu przyjechała do Polski i udało jej się wyrejestrować samochód, a do mnie przychodzą przedsądowe wezwania do zapłaty za ubezpieczenie.

Nie wiem czemu tak kretyńsko to rozegrała ubezpieczalnia, nie raz ja i mój brat płaciliśmy za siostrę bez żadnych podpisów, na miejscu i od razu, zamiast czekać na list z numerem rachunku itp.

Największy problem polega na tym, że nigdy nie byłem właścicielem tego samochodu, nie mam nawet prawa jazdy. Pisałem w tej sprawie do działu windykacji ubezpieczalni, fragment odpowiedzi wygląda tak: "Niestety wezwania tutaj są na Pana ponieważ zawierał Pan tą umowę. Pani Joanna jest wpisana jako właściciel pojazdu ale Pan jest ubezpieczającym."

Co mogę w tej sprawie zrobić? Nie zamierzam płacić za czyjś samochód bo ktoś mnie wystawił. Siostra myśli ze trafiła na jakiś kruczek prawny i udało jej się bez płacenia. Jest też przekonana że komornik nic mi nie zabierze, że nie trzeba go wpuszczać do domu...

Udowodnic im ze samochod zostal wyrejestrowany/zezlomowany i wypowiedziec umowe. Do dnia zezlomowania/wyrejestrowania - skaldke powinienes zaplacic zgodnie z zawarta przez Ciebie polisa.

Powrót