Ubezpieczenie polskie czy niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku edi1960
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edi1960

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mieszkam i mam zarejestrowana firme w Niemczech ubezpieczony jestem w Polsce w KRUSIE i nie pobieram zasiłku.Prawdopodobnie od przyszłego roku ma wejść w życie nowa ustawa odnośnie pbierania w innym państwie zasiłku rodzinnego(kindergeld) oraz ubezpieczenia że nie potrzebne jest ubezpieczenie w kraju pobierania zasiłku lecz w kraju zamieszkania

Czytałem ten wątek ale nie odpowiada on na moje pytanie wiem że teraz obowiązuje takie prawo że mam obowiązek ubezpieczyć się tam gdzie jestem zatrudniony czyli w Niemczech i tam tez chciałbym pobieraz kindergeld. W Polsce opłacam tylko KRUS gdyz jestem rolnikiem.Jak wiadomo oplacanie ubezpieczenia w Niemczech równa się z duzymi kosztami. Pewna osoba poinformowała mnie że od nowego roku 2010 ma wejśc ustawa ktora bedzie mowila o tym ze można być ubezpieczonym gdzie kolwiek bez wzgledu na miejsce zatrudnienia.Wiec moje pytanie brzmi czy jest to prawda i czy taka ustawa przejdzie.Wtedy moje starania o kindergeld bylyby duzo latwiejsze gdyz moglbym ubezpiecyc sie w Polsce za mniejsze pieniadze i starac sie o kindergeld.Za kazda pomoc dziekuje.

de facto ubezpieczenie nie ma nic do k-g, ale niektorzy urzednicyprobuja naginac prawo i wymuszac ubezpieczenie w niemczech
a to co bedzie w 2010 to okaze sie w .. 2010, nikt tutaj nie jest wrozka

Powrót