ubezpieczenie rodziny w uk

• Autor wątku Autor wątku nina4321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nina4321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam.kilka tyg temu przyjechałam z dzieckiem do UK, do męża, który pracuje tu jako self-employed.planujemy zostać tu na stałe.ja nie zamierzam na razie podejmowac zatrudnienia ze wzgl., na opiekę nad malutkim dzieckiem.w jaki sposób mąż może ubezpieczyć mnie i dziecko?gdzie ma to zgłosić i jakie składki opłacać za nas?dodam, że jestem z dzieckiem zarejestrowana już w GP, ale tam nikt nie zapytał, kto ewentualnie mnie ubezpiecza.zależy mi na tym równiez pod kątem przyszłej emerytury.nie chcę mieć żadnej przerwy w opłacaniu składek.
z góry dziękuję za odpowiedź.

Jezeli maz badz partner oplaca skladki na ubezpieczenie zdrowotne jego dzieci jak i niepracujaca zona/partnerka podlegaja pod jego ubezpieczenie - nigdzie nic nie musicie zglaszac.

ok.ale wciąż mnie to dziwi, że mąz nie musi opłacać większych składek i skąd odpowiednie organa wiedzą, że to akurat on jest odpowiedzialny za moje i dziecka ubezp.?i nadal nie wiem co w takim razie ze składkami na moją emeryturę?bardzo proszę o pełną odpowiedź.

No jezeli chcesz dobrowolnie oplacac skladki na swoja emeryture to musisz sobie wyrobic NIN i zaczac placic. Jak rejestrowaliscie sie w NHS to maz podawal swoj NIN ( to jest tylko i wylacznie do celow zdrowotnych oznacza to, ze mozecie chodzic do lekarza za darmo) jezeli bedziecie aplikowac o child benefit to zloz aplikacje na siebie wowczas okres jaki nie bedziesz pracowala ( nie dluzej jednak jak do osiagniecia przez najmlodsze dziecko 12 lat) bedzie Ci sie liczyl do lat przy naliczaniu emerytury. Nadmienie, ze do ChB rowniez bedzie Ci potrzebny NIN wiec umow sie na spotkanie aby go wyrobic bo poznoej wszystko bedzie dwa razy dluzej trwalo. Jezeli maz pobiera juz ChB na dzieci to w pierwszej kolejnosci wyrob sobie NIN a pozniej niech maz zrobi przeniesienie benefitu na Ciebie.

Powrót