Ubezpieczenie samochodu

• Autor wątku Autor wątku agusiazet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agusiazet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. W grudniu 2012r kupiłam fiata punto w komisie z ubiezpieczenem do 25 V. Byłam w dwóch ubezpieczalniach i pytałam czy musze przepisywać umowe na siebie czy moge jeździć na umowie na p. Wiesława jakiegoś... powiedziele że nie musze przepisywać tylko mam wozić ze sobą umowe kupna. Według przepisów, jeżeli umowa jest na poprzedniego właściciela, umowa o ubezpieczenie wygasa utomatycznie z dniem jej końca. No i wygasła 25, kupiłam inne ubezpieczenie i sprzedałam samochód. Po 2 miesiącach od sprzedaży przyszło mi pismo z tej pierwszej ubezpieczalni że jestem dłużna 313zł za ubezpieczenie na którym jeździłam. w tym momencie straszą mnie już komornikiem, bo nie zapłaciłam. Okazało się że pan któy był wcześniejszym właścielem pojazdu po pół roku od sprzedaży zgłosił sprzedaż w ubezpieczalni.Jakim prawem ja mam to zapłącić, czuje się oszukana. Pomocy

Po zgłoszeniu kupna/sprzedaży do ubezpieczalni przelicza ona zniżki/zwyżki nabywcy i zbywcy, jeśli nowy nabywca ma mniejsze zniżki niż zbywca to musi pokryć różnicę, to chyba jest jasne... Zbywca miał obowiązek zgłoszenia faktu sprzedaży, a nabywca pokrycia niedopłaty względem składek zapłaconych.

Oprócz zniżek znaczenie mają też wiek nabywcy, miasto w którym mieszka itd

Powrót