ubezpieczenie studenta w KRUS

• Autor wątku Autor wątku kissmy...
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kissmy...

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
od kilkunastu miesięcy zmagam się z pewnym zagadnieniem dotyczącym ubezpieczenia studenta studiów dziennych w KRUS, otóż spotkałem się z kilkoma opiniami kierowników PT KRUS, iż za studenta nie można ubezpieczyć w KRUS, gdyż w tym przypadku byłaby za niego odprowadzana podwójna składka na ubezpieczenie zdrowotne;

czy zatem student posiadający ponad 1ha przeliczeniowy użytków rolnych (czyli rolnik) zobowiązany ustawą do podlegania ubezpieczeniu społecznemu w KRUS (o ile nie odprowadza składek do ZUS) może podlegać temu ubezpieczeniu w KRUS czy też nie (może istnieje możliwość zrzeczenia się jednego ubezpieczenia zdrowotnego); proszę o wskazówki jaki akt precyzuje tę kwestię oraz jak to interpretować

Status rolnika (w myśl art. 6 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników Dz.U. z 2008r. Nr 50, poz. 291 z późn. zm.) można przypisać osobie, która prowadzi na własny rachunek działalność rolniczą.
Wg. Sądu Apelacyjnego, prowadzenie działalności rolniczej nie wymaga osobistego wykonywania prac rolniczych przez właściciela lub posiadacza gruntów rolnych, a może polegać na zarządzaniu tym gospodarstwem, wyrażającym się decydowaniem o uprawach, o wykonywaniu prac polowych, przekazywaniem pieniędzy na nawozy, czy na prace mechaniczne, przy systematycznym opłacaniu składek na ubezpieczenie społeczne rolników. Osobisty charakter działalności rolniczej nie wyklucza korzystania z pomocy innych osób w prowadzeniu gospodarstwie lub zatrudniania w tym celu pracowników.
W/w ustawa nie stanowi, że student-rolnik nie może podlegać ubezpieczeniu rolniczemu. Jeśli spełnia wszystkie ustawowe przesłanki wymienione w art.6 pkt 1 to jest rolnikiem.

Kwestie ubezpieczenia zdrowotnego reguluje ustawa z dnia 27 sierpnia 2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008r. Nr 164, poz. 1027 z późn.zm.). Art.66 w/w ustawy określa kto podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego. Art.66 ust.1 pkt 1 lit.b - m.in. rolnik, art.66 ust.1 pkt 20 - studenci i uczestnicy studiów doktoranckich niepodlegających obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu.
Jeżeli jesteś zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego przez szkołę albo przez rodziców jako członek rodziny, to niezwłocznie po dokonaniu formalności w KRUS musisz zrezygnować z tamtego ubezpieczenia (bo od tej pory posiadasz sam tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego).

Pozdrawiam

super, dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź

i w końcu doczekałem się odpowiedzi KRUS, aczkolwiek wydaje mi się ona co najmniej nie na temat:

"W odpowiedzi na Pana prośbę z dnia 2.11.2009r uprzejmie wyjaśniam, że zagadnienia związane z podleganiem ubezpieczeniu społecznemu rolników jak również opłacaniem składek uregulowane są ustawą z dnia 20 grudnia 1990r o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2008r nr 50, poz. 291 z późn. zmianami).
W myśl wymienionej ustawy o ubezpieczeniu społecznemu rolników obowiązkowo podlega rolnik, który prowadzi na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej osobiście i na własny rachunek działalność rolniczą w posiadanym gospodarstwie rolnym o obszarze powyżej 1 hektara przeliczeniowego użytków rolnych lub dział specjalny produkcji rolnej, w tym również w ramach grup producentów, a także małżonek rolnika oraz domownik stale pracujący w tym gospodarstwie, jeżeli osoby te nie podlegają innemu ubezpieczeniu społecznemu i nie mają ustalonego prawa do emerytury lub renty albo nie mają ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.
Przez osoby podlegające innemu ubezpieczeniu społecznemu rozumie się osoby podlegające obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu na podstawie przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. nr 137, poz. 887 z późn. zmianami).
W przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych nie są wymienione jako obowiązkowe ubezpieczenia emerytalne i rentowe w okresie pobierania nauki."

Odpisali tak jak stanowi ustawa tzn. jakie warunki należy spełnić aby mieć status rolnika.

muszę jednak podkreślić, iż zapytałem KRUS czy rolnik może podjąć studia bądź czy student może ubezpieczyć się w KRUS, a tymczasem otrzymałem odpowiedź, że nie ubezpieczenie społeczne studenta nie jest obowiązkowe

Czy w przytoczonej odpowiedzi z KRUS jest mowa o studencie? Nie. Powtrzam jeszcze raz, jeśli spełniasz ustawowe przesłanki rolnika, to kłania się KRUS.

w ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników zgodzę się nie mam mowy o studentach, natomiast to zagadnienie pojawia się w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych czy zatem osoba ucząca się nie ma obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie społeczne w ZUS czyli bez problemu może ubezpieczyć się w KRUS nawet jeśli prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą?

Proszę podać artykuł z ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych mówiący, że osoba ucząca/student ma obowiązek opłacania składek do ZUS. Aby powstał obowiązek płacenia składek do ZUS musi być najpierw tytuł do objęcia ubezpieczeniem społecznym np. z tytułu umowy o pracę, z tytułu prowadzenia działalności rolniczej.
Nie może być KRUS-u i ZUS-u jednocześnie. Art. 5a ustawy o ubezpieczeniu społęcznym rolników reguluje zagadnienie dotyczące rolników i domowników, którzy podlegają ubezpieczeniu rolniczemu przy jednoczesnym prowadzeniu pozarolniczej działalności gospodarczej.

ja mam takie pytanie... mianowicie jestem studentem od 3 lat i mialem jakies tam przepisane na mnie pole kiedys ktorego nie widzialem od dziecka, a tym bardziej nic na nim nie uprawialem.
I nie dawno przypadkiem sie dowiedzialem ze mam do zaplaty krus za 3 lata.. bo powinienem go placic od kiedy skonczylem 18 lat...
Czy to wogole mozliwe?
Jak wyglada ta sytuacja, da sie cos zrobic zeby chociaz mniej zaplacic...

Powrót